Спектар аудио интервјуа

Теорија еволуције

(ТОНСКИ ЗАПИС 01) Разговор са др Биљаном Стојковић о еволуционој биологији, креационизму, и о улози образовања у свему томе

 

Разговарао: Душан Павловић

“Еволуциона биологија је синтетичка област, круна разумевања биолошких процеса, биолошких система, биолошке варијабилности”, рекла је Биљана Стојковић, професорка еволуционе биологије на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

“Оно што данас неспорно знамо у науци је то да су целокупни живот, све врсте које данас постоје  и које су постојале на Земљи, настале процесом еволуције”, додаје Стојковић.

Као биолошка дисциплина еволуциона биологија поставља питања “зашто” и “на који начин” је настао живи свет који нас окружује. У овом интервјуу смо о еволуционој биологији, а посебно о свести о теорији еволуције у друштву и образовном систему, разговарали са др Биљаном Стојковић, професорком еволуционе биологије на Биолошком факултету у Београду.

Теорија еволуције је често предмет жустрих расправа и многобројни креационисити нападима на теорију еволуције покушавају да тиме дискредитују и целокупну еволуциону биологију као научну дисциплину.

Професорка Стојковић сматра да је сама идеја еволуције, односно идеја променљивости живота, као и да нешто ново настаје и након што је креатор завршио стварање, оно што је заправо проблематично за креационисте.

“Идеја да је живо настало из неживог, да је човек такође део природе и да је настао природним процесима, то је нешто што креационизам не може да поднесе.  

Будући да је еволуциона биологија, још од саме Дарвинове тезе о пореклу врста и природној селекцији, представљала коперникански обрт у виђењу позиције човека у природи, она се у друштву тешко прихвата, иако је веома важан научни концепт.

“Оно што је занимљиво је да многи људи управо из овог разлога неприхватања еволуционе биологије уопште не разумеју колико је еволуциона биологија присутна у многим аспектима живота, почевши од фармације, прављења нових лекова, медицине, трансплантације у оквиру медицине, разумевања еволуције резистенције бактерија на антибиотике, еволуција вируса”, објашњава др Стојковић и додаје да су све то еволуциони принципи.

“Уколико помешамо науку са мистицизмом и са неприродним и ванприродним објашњењима, ви заиста онда имате проблем са креирањем једног рационалног, логичног, критичког ума будућих грађана Србије” рекла је др Стојковић и нагласила да основни проблем са креационизмом не лежи у науци, него у образовању.

Биљана Стојковић предаје еволуциону биологију на Биолошком факултету у Београду и једна је од оснивача Српског еволуционог друштва, које се бави образовањем, популаризацијом и подизањем свести о еволуционој биологији, о њеном значају и применама.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs