Научни круг

Светски научни форум

На седмом Светском научном форуму, ове године у Будимпешти, говорило се о централним питањима која се тичу 7,4 милиона данашњих научника

У Мађарској академији наука, у Будимпешти је од 4. до 7. новембра одржан седми по реду Светски научни форум. Ове године је непосредно пре Форума на истом месту одржана и Европска конференција научних новинара, а овим догађајима присуствовали су представници Центра за промоцију науке.

Друга Европска конференција научних новинара одржана је 3. новембра а на њој је дискутовано о положају новинара између научне заједнице и јавности, као и о актуелним изазовима са којима се научни новинари сусрећу.

Учесници конференције су разговарали и о начину на који се извештава о одређеним темама, као што су инфективне болести или климатске промене. На овим панелима је посебно истакнута друштвена улога медија у представљању важних тема. На конференцији је било разговора и о међународним пројектима и пословним идејама за научне новинаре.

 

Светски научни форум је први пут покренула Мађарска академија наука 1999. године као догађај на коме научници, доносиоци одлука, представници цивилног друштва, индустрије и медија могу да размењују мишљења о актуелним друштвеним изазовима са којима се суочава наука. Форум се одржава сваке друге године, а тема овогодишњег, седмог по реду била је ”Омогућавање моћи науке.”

Преко 900 учесника из око 100 држава окупило се у Мађарској академији наука где су имали прилику да прате шест главних панела, девет тематских сесија и пратеће догађаје. Основни циљ овогодишњег Светског научног форума је позивање на одговорну и етички оправдану употребу научних знања са посебним нагласком на животну средину и здравље. 

Основна тема панела била је одрживост и проблеми са којима се становништво широм света суочава услед климатских промена, недостатка воде и превелике искоришћености природних ресурса. На овим сесијама је дискутовано и о комунукацији научника са широм публиком и доносиоцима одлука као и о увођењу деце и младих у свет науке и научног начина размишљања. Учесници су разговарали и о поверењу у науку и етичким изазовима са којима се сусрећу нове технологије.

Тематске сесије овогодишњег Светског научног форума биле су посвећене глобалним здравственим политикама, најновијим достигнућима у истраживању људског мозга, смањењу ризика од катастрофа, Међународној години светлости и начинима на које наука може да утиче на политику и постизање мира.

У Будимпешти је најављен и наредни Светски научни форум који ће се одржати 2017. године у Јордану са темом “Наука за мир”. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs