Научни круг

Светски дан енергетске ефикасности

5. март је Светски дан енергетске ефикасности, а овај дан је одабран у част првог састанка светских стручњака на тему енергетске ефикасности, 1998. године у Велсу, у Аустрији

Светски дан енергетске ефикасности, 5. март, је дан који све више добија на значају у време убрзаних климатских промена на нашој планети. Овај датум се обележава широм планете као сећање на први састанак на коме су светски стручњаци разговарали о енергетској ефикасности, 5. марта 1998. године, у Велсу, у Аустрији.

Шта је енергетска ефикасност, и у чему је разлика између уштеде енергије и енергетске ефикасности? Уштеда енергије подразумева све оно што предузимамо да не бисмо расипали енергију (приликом грејања, хлађења, осветљавања просторија, производње…). Уштеда подразумева једноставне кораке, који могу да се усвоје као начин понашања, од гашења светла након изласка из просторије до рециклирања пластичне или алуминијумске амбалаже.

Енергетска ефикасност је појам који се односи на употребу технологије за чији рад је потребно мање енергије. Као добар пример могу да послуже штедљиве лед-сијалице које троше мање енергије уместо класичних сијалица, а дају исту количину светлости.

Последњих година, све већи број градова у свету снабдева се енергијом из обновљивих извора. У последњих пет година, број градова који се снабдевају енергијом из обновљивих извора се више него удвостручио, ослањајући се већински на чисту енергију, уместо на фосилна горива. На пример, Рејкјавик, главни град Исланда, електричну енергију црпи из хидро и геотермалних електрана, а до 2040. године, њихов план је да аутомобили и јавни превоз у потпуности престану са употребом фосилних горива.

Центар за промоцију науке се кроз пројекат TeRRIFICA бави укључивањем грађана у климатску акцију, а самим тим и подизањем свести о значају енергетске ефикасности. ЦПН повезује стручњаке, представнике медија, грађане и доносиоце одлука, како би до грађана стизале чињенице и како би се апеловало на свест најшире јавности о неопходности коришћења обновљивих извора енергије.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs