научни круг

Студенти Правног факултета међу најбољим говорницима

Тим студената Правног факултета постигао је велики успех у конкуренцији од преко 370 факултета из више од 85 земаља света

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после одличних наступа на припремним турнирима у Милану, Минхену и Београду, на двадесет шестом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, које је одржано у периоду од 12. до 18. априла у Бечу постигао још један велики успех пласманом у финалне рунде усменог дела такмичења у конкуренцији од преко 370 факултета из више од 85 земаља света, а студенти Давид Вучинић и Стефан Станимировић награђени су као једни од најбољих говорника.

Стефан Станимировић је за своје правничке вештине добио похвалну награду (Honorable Mention) коју је ове године добило свега 3% учесника, а Давид Вучинић је освојио високо друго место (Martin Domke Award – Best Individual Oralists) у конкуренцији 2500 учесника чиме је остварен највећи успех београдског тима у овом сегменту такмичења за 17 година учешћа. Тим је за такмичење припремала, као и претходних 16 година, доц. др Милена Ђорђевић, управница Центра за правне вештине, уз несебичну помоћ и залагање асистента Уроша Живковића и студенткиња докторских и мастер студија Правног факултета Андрее Николић, Милице Арсић, Саре Стојковић и Иване Бараћ, и уз свесрдну помоћ бивших учесника на овом такмичењу.

Такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. У првом, писаном делу такмичења, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације. Пласман у финалне рунде се сам по себи сматра великим успехом, имајући у виду да на такмичењу учествује преко 370 универзитета. Отуда се 64 финалиста за овај успех и награђују Honorable Mention наградом, коју је и ове године понео Правни факултет Универзитета у Београду. Теме које је овогодишње такмичење разматрало тицале су се надлежности арбитражног трибунала за адаптацију уговора, допуштености доказа прибављених незаконитим радњама према хонгконшким арбитражним правилима, као и последица  промењених околности на уговор о међународној продаји робе у складу са одредбама УН конвенције о уговорима о међународној продаји робе и UNIDROIT Начелима за међународне трговинске уговоре.

У квалификационој фази такмичења наши студенти су се сусрели са тимовима из Немачке (University of Marburg), САД (University of California, Berkeley), Саудијске Арабије (Dar Al-Hekma University) и Ирске (University of Doublin), остварили веома запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Одлични наступи тима Правног факултета у ова четири дана обезбедили су им пласман у елиминационе рунде у којима су се нашла 64 најбоља тима од преко 370 универзитета, што је до сада рекордан број учесника на такмичењу у Бечу. Још бољи пласман Београдског тима на овом такмичењу спречили су студенти Манхајма, који су од наших студената, према мишљењу арбитражног већа, „за длаку’“ били бољи у елиминационим рундама. Победник усмених рунди овогодишњег такмичења био је Правни факултет Penn State универзитета из САД.

По броју освојених награда током 17 година учешћа на овом такмичењу, као и по континуитету пласмана у финалне рунде такмичења, Правни факултет Универзитета у Београду се и даље налази у десет најбољих факултета света.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs