научни круг

Србија постала члан ЦЕРН-а

Србија је постала 23. пуноправна чланица Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), саопштила је Влада Србије у петак

Фото: Wikimedia

Једногласним усвајањем Резолуције Савета ЦЕРН-а, у Женеви, 13. децембра ове године, одлучено је да држава Србија постаје 23. пуноправна чланица организације која се бави нуклеарним истраживањима.

Чланство Србије биће формално потврђено након што Скупштина Србије и Унеско ратификују ту одлуку. Тиме ће Србија, поред Израела, Швајцарске и Норвешке, постати четврта земља која није чланица ЕУ, а пуноправна је чланица ЦЕРН-а.

„Поред подизања квалитета научних истраживања, приступа најновијој научној опреми и технологијама, као и преношења искустава и знања, чланство у ЦЕРН-у утицаће на спречавање одласка образованих младих људи из Србије“, очекује Влада Србије, преноси Бета.

„Наши истраживачи равноправно ће учествовати на свим конкурсима ЦЕРН-а, од финансирања пројеката научне изврсности, редовних летњих школа за студенте и дипломце, докторских и постдокторских стипендија до финансијске подршке за научне специјализације“, наводи се у саопштењу Владе.

Пуноправно чланство у ЦЕРН-у омогућава да студенти и професори из Србије раде истраживања на светском нивоу у Србији, као и да домаћа привреда учествује у већем обиму на пројектима у ЦЕРН-у, наводе локални медији.

Поред тога, и српска привреда ће имати значајну корист од чланства у ЦЕРН-у, јер ће компаније моћи у већој мери да учествују на свим тендерима које ЦЕРН расписује и тако се равноправно такмиче са успешним компанијама широм света.

Влада сматра да ће стално чланство у Европској организацији за нуклеарна истраживања дати додатни подстицај јачању домаће науке, поготово што ће од 1. јануара 2019. године почети да ради Фонд за науку, који ће омогућити конкурентно финансирање научних истраживања и бољу повезаност науке и привреде.

„Улагање у иновативну инфраструктуру од 100 милиона евра значи изградњу научно-технолошких паркова у Нишу и Новом Саду, проширење научно-технолошког парка у Београду, изградњу зграде БиоСенс института у Новом Саду, као европског центра изврсности у дигиталној пољопривреди, лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу, Дата центра у Крагујевцу, те изградњу нових зграда ФОН-а и Института за физику у Београду“, пише у владином саопштењу.

Званичан пријем Србије као сталног члана ЦЕРН-а биће пропраћен свечаним подизањем њене заставе испред зграде ЦЕРН-а, у Женеви, чему ће присуствовати и званичници наше земље.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs