МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Чуда на Фестивалу науке

Завршен је девети по реду Фестивал науке у Београду. Један од учесника овогодишњег фестивала био је и ЦПН

Центар за промоцију науке и ове године учествовао је на Фестивалу науке, који је током четири дана трајања видело 28.000 посетилаца. Овога пута, ЦПН је представио изложбу „Спектри“, неколико нових демонстрационих експеримената, а поред слика неба у свом, већ широм Србије популарном, мобилном планетаријуму, приказивао је и океанијум – свет у дубинама океана.

Изложба „Спектри“, коју је ЦПН осмислио поводом званичне Међународне године светлости, покрива шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микроталасе, којима можемо да загревамо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви део спектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију, и х и гама зрачење високих енергија.

Такође, овим поводом, припремљено је и неколико демонстрационих експеримената који су се бавили таласним кретањима у природи. Овим поводом посетиоци су имали прилику да виде шта се дешава када се сусретну два таласа, чему служе поларизационе наочаре или математичко клатно.

Мобилни планетаријум Центра за промоцију науке до сада је посетило више од 50.000 посетилаца. Уз обучене демонстраторе, сви посетиоци планетаријума у прилици су да сазнају много занимљивих детаља о космосу и небеским појавама, али и о дубинама океана.

Фестивал науке нарастао је у једну од највећих научнопопуларних манифестација у региону Југоисточне Европе. Циљ Фестивала науке је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и забавна.

Истражите више о овогодишњем Фестивалу науке.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs