MANIFESTACIJE

Čuda na Festivalu nauke

Završen je deveti po redu Festival nauke u Beogradu. Jedan od učesnika ovogodišnjeg festivala bio je i CPN

Centar za promociju nauke i ove godine učestvovao je na Festivalu nauke, koji je tokom četiri dana trajanja videlo 28.000 posetilaca. Ovoga puta, CPN je predstavio izložbu „Spektri“, nekoliko novih demonstracionih eksperimenata, a pored slika neba u svom, već širom Srbije popularnom, mobilnom planetarijumu, prikazivao je i okeanijum – svet u dubinama okeana.

Izložba „Spektri“, koju je CPN osmislio povodom zvanične Međunarodne godine svetlosti, pokriva šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikrotalase, kojima možemo da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju, i h i gama zračenje visokih energija.

Takođe, ovim povodom, pripremljeno je i nekoliko demonstracionih eksperimenata koji su se bavili talasnim kretanjima u prirodi. Ovim povodom posetioci su imali priliku da vide šta se dešava kada se susretnu dva talasa, čemu služe polarizacione naočare ili matematičko klatno.

Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke do sada je posetilo više od 50.000 posetilaca. Uz obučene demonstratore, svi posetioci planetarijuma u prilici su da saznaju mnogo zanimljivih detalja o kosmosu i nebeskim pojavama, ali i o dubinama okeana.

Festival nauke narastao je u jednu od najvećih naučnopopularnih manifestacija u regionu Jugoistočne Evrope. Cilj Festivala nauke je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Istražite više o ovogodišnjem Festivalu nauke.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs