научни круг

Скуп посвећен истраживањима анализе хране

У оквиру H2020 пројекта FoodEnTwin у САНУ и на Хемијском факултету Универзитета у Београду одржаће се међународни скуп на коме ће еминентни истраживачи говорити о најновијим техникама у области анализе хране и животне средине

Пројекат „Twinning истраживачких активности у граничним -омикс истраживањима у областима хране, исхране и животне средине“ финансиран је средствима Европске уније у оквиру истраживачког и иновацијског програма Хоризонт 2020, а његова реализација је започела 1. септембра 2018 године.

Циљ пројекта је образовање Европске истраживачке мреже између Хемијског факултета Универзитета у Београду и његовог Центра изврсности молекуларних наука о храни, и четири реномирана института из Шведске, Аустрије и Белгије. Ова мрежа ће Хемијском факултету и партнерима повећати научну изврсност и видљивост, технолошки иновациони капацитет, омогућавајући гранична истраживања у области хране, пољопривреде, хемије, исхране и животне средине увођењем – омикс технологија (протеомика, липидомика, транскриптомика, алергомика и металомика) и експерименталних животињских модела.

У оквиру пројекта, од 17. до 21. јуна, на Хемијском факултету у Београду одржавају се Летња школа на којој гостује преко 20 студената из иностранства, и Радионица, у оквиру које ће се 20. јуна, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, са почетком у 9.30, одржати научни скуп на коме гостују еминентни инострани научници из области хране и заштите животне средине.

FoodEnTwin радионица нуди јединствену прилику научницима и широј јавности да буду информисани о најновијим истраживањима у области анализе хране, протеомике, липидомике, металомике и процене здравственог ризика.

Предавања ће бити на тему аналитичких метода за профилисање загађивача хране, модификације протеина, липида и ДНК хране, здравствених ефеката модификација компоненти хране, нових in vitro и животињских модела за предвиђање ефеката стреса у окружењу.

На листи потврђених позваних предавача налазе се водећи међународни истраживачи у области хране и заштите животне средине: проф. Ален Меки (Универзитет у Лидсу, Велика Британија); проф. Михеле Епштајн (Медицински универзитет у Бечу, Аустрија); проф. Паола Ронкада (ХУПО интересна група, Magna Grcicia Universiti of Catanzaro, Италија); Карин Хофман-Сомергрубер (Медицински универзитет у Бечу); проф. Светлана Мурзина (Институт за биологију Карелијског истраживачког центра Руске академије наука, Руска Федерација); професор Суреја Озкан Кабасакал (Технички универзитет на Блиском истоку, Турска) и други.

Пријава за присуство (са или без апстракта) је обавезна, али бесплатна и обухвата регистрациону торбу, ручак и освежење. Регистровати се можете на сајту пројекта:

http://horizon2020foodentwin.rs/final-call-for-registration-and-submission/

Организациони одбор

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs