научни круг

Прва TeRRIFICA онлајн конференција

„Кокреација и акција за климу. Како људи могу да утичу на ублажавање и прилагођавање климатским променама?“ Бесплатна регистрација је отворена!

Прва TeRRIFICA онлајн конференција биће одржана 22. маја, од 10 до 14 часова. Бесплатна регистрација је доступна путем е-мејла: hannah.hoff@uni-vechta.de

Конференција ће започети причом о кокреацији, где ће реч водити експерт др Ангела Конели, (Универзитет у Манчестеру). Потом ће бити изложени примери добре праксе из сваког од шест пилот-региона, Белорусије, Француске, Немачке, Пољске, Србије и Шпаније, који комбинују кокреацију са стратегијама ублажавања и прилагођавања на климатске промене.

Конференцију организује Science Shop Vechta/Cloppenburg University of Vechta у оквиру H2020 пројекта TeRRIFICA, при чему осам европских институција зајдено раде на подстицању компетенција у прилагођавању и ублажавању климатских промена у различитим европским регионма, са посебним фокусом на одговорно истраживање и инвоације.

„Климатске промене су један од кључних изазова нашег времена. Ублажавање утицаја и прилагођавање на промене које се дешавају, или ће се догодити, захтевају фундаменталне измене у друштву широм света – као и посебна научна отркића, у социјалном и технолошком смислу“ (Прилагођавање климатским променама – Генерална дирекција за истраживање и иновације, Европска комисија).

У том контексту настаје пројекат TeRRIFICA и организује се прва TeRRIFICA онлине конференција. Како људи могу да утичу на ублажавање и прилагођавање климатским променама? Како кокреација и партиципативна методологија могу бити имплементиране у акцију за климу? Ово су нека од питања о којима ће се расправљати током конференције.

Др Ангела Конели са Манчестерског универзитета говориће о прилагођавању климатским променама, тачније о разумевању ризика које оне носе, као и могућностима и органичењима која пружају нове технологије. Др Конели ради заједно са научницима из других области, као и са локалним и националним доносиоцима одлука. У последње време њено интересовање је усмерено на мултидисциплинарна истраживања у вези са променама животне средине, кроз истраживање приступа одрживости заснованих на уметности, те како она могу да допринесу стварању инклузивне урбане визије. Поред овога, биће наглашени и примери добре праксе из Белорусије, Француске, Немачке, Пољске, Србије и Шпаније, то јест пилот-региона који комбинују кокреацију са стратегијама прилагођавања и ублажавања климатских промена. Учесници ће учити из примера добре праксе и дискутовати са експертима.

Програм прве TeRRIFICA онлајн конференције: 22. мај 2019. године (10 до 14 часова)

Предавање експерта на тему кокреације: др Ангела Конели, Универзитет у Манчестеру

Примери добре праксе из сваког од шест пилот-региона у Белорусији, Француској, Немачкој, Пољској, Србији и Шпанији.

Издвојене просторије за дискусије на одређене теме.

Панел-дискусије: прикупљање исхода учења.

Бесплатна регистрација:

Како бисте се регистровали, молимо пошаљите е-мејл на адресу hannah.hoff@uni-vechta.de до 20. маја 2019. У одговору ћете добити све информације неопходне за приступ. Прочитајте техничке инфомације да би ваша пријава била узета у разматрање.

Наредна активност коју пројекат TeRRIFICA организује је радионица током које ће акценат бити стављен на индикаторе климатских промена, а одржаће се у јулу 2019, у Београду. Запратите @TeRRIFICA на Твитеру како бисте сазнали све информације о пројекту. Веб-сајт пројекта и други видови комуникације биће покренути у јуну 2019.

Остали линкови и корисне информације:
Техничке информације – Прва TeRRIFICA oнлајн конференција
Постер – Прва TeRRIFICA онлајн конференција
Летак са општим информацијама – TeRRIFICA пројекат

Шта је TeRRIFICA?

Пројекат TeRRIFICA (Територијано Одговорно Истраживање и Иновације за Подстицање Иновативне Акције за Климу), финансиран од стране Европске уније, укључује партнере из шест региона Европе, који ће тражити примере добре праксе и идентификовати постојеће приступе ублажавања климатских промена и прилагођавања њиховог утицаја.

TeRRIFICA укључује шест европских држава, чиме повезује три истраживачке институције, три невладине организације, једно државно удружење универзитета и једну државну институцију за промоцију науке. TeRRIFICA пројекат предводи WILA Bon (Немачка), док су партнери на пројекту: Универзитет Рајн-Вал (Немачка), Удружење за образовање о одрживом развоју (Белорусија), Центар за промоцију науке (Србија), Универзитет Фехта (Немачка),  Универзитет Адам Микјевич (Пољска), Sciences Citoyenes (Француска) и Каталонско удружење државних универзитета (Шпанија). Пројекат је финансирао H2020 програм Европске комисије.

Контакт:
КоординаторTeRRIFICA пројекта
Норберт Штајнхаус: norbert.steinhaus@wilabonn.de
Координатор прве TeRRIFICA онлајн конференције
Хана Хоф: hannah.hoff@uni-vechta.de
Менаџер за комуникације и дисеминацију
Марта Кајетано: marta@acup.cat

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs