научни круг

Проучавање српског језика у свету

У среду, 27. jуна, у 18 часова, у Научном клубу Београд одржава се трибина са темом проучавања српског језика и славистике на светским универзитетима

У Научном клубу Београд, у Краља Петра 46, у среду, 27. јуна, у 18 часова, одржава се друга у низу трибина посвећених изучавању српског као страног језика на светским универзитетима. Овога пута, учесници трибине долазе из Међународног славистичког центра (МСЦ) проф. др Драгана Мршевић Радовић, управница МСЦ-а, проф. др Бошко Сувајџић, заменик управника МСЦ-а и проф. др Александар Милановић, члан управе МСЦ-а.

Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за славистику Универзитета у Келну и Филолошким факултетом Универзитета у Београду покренуо је нови циклус трибина како би указао на статус српског језика у ширим оквирима и у глобалном окружењу. 

У тренутку када славистика остаје у сенци поред „профитабилних“ лингвистичких група попут синологије, јапанологије, оријенталистике или хиспанистике, и када се, како су показала последња статистичка истраживања, број катедара на европским универзитетима на којима се српски проучава као страни језик у последњих петнаест година готово преполовио, популаризација изучавања нашег језика и културе и код стручне публике али и шире јавности важан је аспект не само научне него и културне промоције.

Међународни славистички центар на Филолошком факултету у Београду је најстарија институција ове врсте у словенском свету, која непрекидно ради до данас. Основан је 1971. године при Филолошком факултету у Београду. Циљ МСЦ-а је да подстиче и помаже проучавање наше књижевне културне баштине, као и учење и усавршавање српског језика у иностранству. У  остваривању тог циља Центар посебну пажњу посвећује институцијама у свету које се баве језиком, књижевношћу и културом српског народа, те низом својих активности повезује славистичке катедре страних универзитета са делатношћу слависта у нашој земљи.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs