Радионице

Програмирање за средњошколке

Програмирање за ученице средњих школа: отворене пријаве за овогодишњу радионицу Rails Girls Београд, до попуњавања капацитета. Пожурите!

Rails Girls Београд је део глобалне Rails Girls заједнице, која већ три године организује бесплатне радионице на којима девојке и жене имају прилику да се уз подршку ментора и менторки упознају са основама веб програмирања користећи Ruby програмски језик.

До сада је кроз 5 радионица прошло преко 180 учесница, а њих више од 1500 је изразило жељу да учествује у нашим програмима. Полазнице РГБ радионица су правиле прве кораке у веб програмирању, учењу новог програмског језика, одлазиле на праксе, добијале посао и враћале се у заједницу као менторке.

Teenage Rails Girls Београда је радионица која ће бити посвећена искључиво девојкама од 15 до 19 година. Иако за учешће на нашим претходним догађајима није постојало старосно ограничење, ову радионицу која је заказана за 27. и 28. април желимо да посветимо искључиво средњошколкама.

Одакле потиче идеја?

У последњих неколико година ради се на анимирању девојчица да своје будуће професије потраже у информационим и комуникационим технологијама. Зато је између осталог 2011. године установљен Међународни дан девојчица у информационо-комуникационим технологијама (International Girls ICT Day) који се сваке године обележава последњег четвртка у априлу.

Овај дан је установљен са циљем да скрене пажњу девојкама на могућности које изучавање информационо-комуникационих технологија нуди. У фокус се ставља интересовање за технологије, рачунарство, нове видове комуникације и инжењерство. Зато желимо да овогодишњи Међународни дан девојака у ИКТ-у обележимо тако што ћемо организовати Rails Girls Београд радионицу намењену управо тинејџеркама, које ће моћи да на практичан начин, а не само кроз причу, виде један од сегмената програмирања, и како то изгледа кад на крају дана успеш да направиш свој блог или веб страну.

Радионица

Радионица траје два дана, 27. и 28. априла, и дешаваће се у просторијама Startit центра (Савска бр.5). Првог дана почетак је у 18 часова уз дружење, мафине и наравно први сусрет са програмом Ruby. Након припремних вежби и увода у тематику, другог дана креће озбиљнија акција. На крају дана све девојке имају шансу да направе готов производ, који је настао њиховим радом. Teenage Rails Girls је место где се учесницама пружа прилика да питају, пробају, погреше и увиде како програмирање може да изгледа, као и да истовремено упознају друге људе који деле слична  интересовања. 

Ради се у малим групама са  ментором или менторком који ће бити ту да воде ово узбудљиво и потпуно ново искуство учења. Да би лакше пратиле програм, било би одлично да девојке имају свој лаптоп, али ако ово није случај, свакако треба да се пријаве, а ми ћемо се потрудити да обезбедимо рачунар.

Након завршетка радионице, истим поводом Центар за промоцију науке ће представити међународни пројекат Хипатија на којем учествују као партнери, а чији је главни циљ да се на различите начине девојчице заинтересују за бављење науком, технологијом, инжењерством и математиком.

Пријава

Капацитет радионици је ограничен на 25 учесница, те ће првих 25 којих се пријаве ће имати прилику да учествују.

Све заинтересоване девојке могу да се пријаве путем линка, који ће бити активан до попуњавања капацитета.

За сва додатна питања, можете писати на следећу имејл адресу: railsgirlsbeograd@gmail.com

Истражите више о заједници Rails Girls Београд на нашем веб сајту  или Фејсбук страници.  

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs