Naučni krug

Preminuo Stiven Hoking

U Kembridžu je noćas preminuo jedan od najčuvenijih naučnika današnjice, Stiven Hoking

Foto: Flickr

Svetski poznati fizičar Stiven Hoking preminuo je noćas u Kembridžu, u 76. godini. Slavni naučnik, poznat po doprinosu na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, kao i po popularnim pisanim delima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru, diplomirao je fiziku na Oksfordu, a s temom iz teorije relativnosti doktorirao na Kembridžu, i tu nastavio svoju akademsku karijeru.

Kao student dobio je dijagnozu amiotrofične lateralne skleroze (ALS), progresivnu neuromotoričku bolest koja radikalno onemogućava i ograničava kretanje i govor. Decenijama pobeđujući loše prognoze, Hoking je širom sveta postao poznat po upornosti s kojom je iz invalidskih kolica komunicirao uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa.

Hoking je tokom pet decenija davao izuzetan doprinos fizici i matematici, a mnogi su ga smatrali najvećim živim naučnikom.

Postao je član Kraljevskog društva 1974. godine, a profesor matematike 1979.

Njegovo najpopularnije delo je naučni bestseler „Kratka istorija vremena“ (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mesto na listi bestselera britanskog „Sandej tajmsa“, i tamo se zadržao rekordnih 237 nedelja.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs