Научни круг

Предавање о Нобелу за физику у 2018.

У петак, 22. фебруара, у 11 часова, у Институту за физику, др Александар Крмпот говори о изумима из области ласерске физике награђеним Нобеловом наградом

Поводом Нобелове награде која је у претходној години додељена у области физике ласера, у петак, 22. фебруара, у Институту за физику, у 11 часова, у сали „Звонко Марић“, др Александар Крмпот држи предавање „Нобелова награда за физику за 2018. годину – оруђа направљена од светлости”.

Шведска краљевска Академија наука је одлучила да додели Нобелову награду из физике за 2018. годину „за револуционарне изуме у области ласерске физике”. Прва половине награде припала је Артуру Ашкину (Arthur Ashkin) из Белових лабораторија, Холмдел, САД, „за оптичке пинцете и њихове примене на биолошке системе”. Друга половина награде је заједнички додељена Жерару Муруу (Gérard Mourou) из Политехничке школе, Палезо, Француска и Универзитета Мичигена, Ан Арбор, САД и Дони Стрикланд (Donna Strickland) из Универзитета Вoтерлуа, Канада „за њихов метод генерисања ултра кратких оптичких импулса високог интензитета”.

Овогодишњи награђени изуми су донели револуцију у ласерској физици. Захваљујући њима, екстремно мали предмети и невероватно брзи процеси се сада могу посматрати у новом светлу. Напредни и прецизни инструменти засновани на награђеним изумима омогућавају отварање неистражених подручја науке и мноштво индустријских и медицинских примена.

Семинар је научнопопуларног карактера и намењен је широком кругу слушалаца.

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs