Научни круг

Отворен конкурс Светске организације за интелектуалну својину

Поводом обележавања 99. годишњице Завода за интелектуалну својину Републике Србије, ова институција отворила је конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2019. годину, у четири категорије такмичења

Tакмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2019. годину, које се организује са циљем промовисања креативности и значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, одржава се под покровитељством WIPO-а у категоријама проналазача или групе проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors), правних лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy), аутора за монографско дело или студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity), и ученика или групе ученика средње школе за проналазак (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Пријаве за конкурс могуће је слати најкасније до 18. октобра 2019. године, а детаљан опис критеријума,  формулари и правила слања налазе се на сајту Завода за интелектуалну својину.

Поред наведених WIPO награда, на основу увида у базу међународно регистрованих жигова, на прослави дана Завода ће бити додељена и награда WIPO Users’ Trophy домаћем правном лицу са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова током 2019. године.

Ове престижне награде ће бити додељене на прослави дана Завода 15. новембра 2019. године.

Заштита интелектуалне својине има дугу традицију у Србији. Њени почеци потичу још од 20. марта 1883. године, када је Краљевина Србија била једна од свега 11 земаља потписница Париске конвенције за заштиту индустријске својине, која представља један од првих међународних споразума у области интелектуалне својине. Данас ова конвенција, којом администрира WIPO, окупља 177 држава. Потписивањем Париске конвенције Србија је била у обавези да установи посебну институцију надлежну за заштиту индустријске својине, што се десило 15. новембра 1920. године, када је донета Уредба о заштити индустријске својине којом је основана Управа за заштиту индустријске својине, која је временом прерасла у Завод за интелектуалну својину.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs