научни круг

Од ћелије до домена – еволуција живота на Земљи

Од 3. маја до 3. јуна у Музеју науке и технике постављена је изложба „Од ћелије до домена – еволуција живота на Земљи“

У Музеју науке и технике, од 3. маја до 3. јуна, биће постављена изложба „Од ћелије до домена – еволуција живота на Земљи“, која је реализована у сарадњи Музеја науке и технике, Српског еволуционог друштва и Природњачког музеја у Београду.

Изложба приказује најважније догађаје у еволуцији на Земљи и има циљ да објасни актуелне научне закључке о настанку живота на нашој планети истичући начине на које се живот постепено усложњавао. 

Изложбу чине три повезане тематске целине. У првој експонати модела хидротермалног извора, прокариотске и еукариотске ћелије и ћелијских органела прате актуелна објашњења постанка живота на Земљи и еволуције ћелијске организације живота. 

Друга целина усмерена је на опис динамичне еволуционе историје живота на Земљи. Примери фосилизованих остатака биљака и живоитиња представљају убедљив доказ о еволуционим променама које су се дешавале. Важно место у еволуционој историји имају и масовна изумирања од којих се најпознатије везује за нестанак диносауруса.

Трећа целина се бави настанком и еволуцијом рода Хомо, а посебна пажња посвећена је путевима миграција људи, насељавању континената и објашњењима генетичких и фосилних доказа о афричком пореклу анатомски савременог човека.

Пратећи програм чини низ предавања и радионица.

 

Истражите више о изложби

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs