Научни круг

Нови циклус ПИСА тестирања у Србији

 Након једног прескоченог циклуса, Србија се укључила у истраживање ПИСА 2018

Ученици из Србије ће учествовати у шестом циклусу ПИСА истраживања 2018. године, најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић. У овој међународној провери постигнућа ученика Србија је учествовала у четири узастопна циклуса, а затим је учешће изостало на истраживању из 2015. године. Наредни циклус је ПИСА 2018 за који су припреме већ почеле и у коме ће учествовати ученици из Србије.

У наредном ПИСА тестирању ученици ће први пут имати проверу постигнућа из финансијске писмености, поред провера посгинућа из читалачке, математичке и научне писмености које су биле присутне и у претходним циклусима. Министар Вербић је да ће ови подаци бити веома значајни јер ће у складу са њима бити планиране будуће мере, а посебна пажња биће посвећена секундарним анализама података. Још једна новина шестог ПИСА циклуса јесте потпуно електронско тестирање.

ПИСА тестирање, највећа међународна провера постигнућа ученика, обавља се сваке три године, а у тестирању учествују ученици који су напунили 15 година. Србија учествује у ПИСА истраживањима од 2001. године, од када су реализована четири циклуса. ”ПИСА истраживање не служи да се испита колико су добро ученици савладали наставне програме, већ у којој мери је образовни систем омогућио да ученици стекну функционална и релевантна знања”, истакла је координаторка ПИСА истраживања у Србији, др Драгица Павловић Бабић.

Главна истраживачка студија шестог циклуса ПИСА истраживања биће реализована током априла и маја 2018. године, пробно тестирање је планирано за пролеће 2017, а резултати ће бити јавно доступни крајем 2019. године. У циклусу ПИСА 2018 учествоваће више од 80 земаља, а биће тестирано више од пола милиона ученика истог узраста.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs