Научни круг

Нобел за књижевност песникињи Луиз Глик

Нобелова награда за књижевност за 2020. годину додељена је америчкој песникињи Луиз Глик, саопштила је Шведска академија

Фото: Florian Pircher/Pixabay

Текст: Ивана Николић

Луиз Глик, америчка песникиња јеврејског порекла, осим Нобела, који јој је додељен у четвртак, добитница је и других значајних награда, попут Пулицерове и Пенове награде, за књигу „Дивља перуника“, односно за збирку есеја ,,Докази и теорије.”

Како је јуче саопштила Шведска академија, Гликова је награђена за „њен несумњиви песнички глас који скрушеном лепотом индивидуално искуство претвара у универзално“.

Према наводима медија, њене прве речи након позива из Шведске академије биле су: „Превише је рано! Дајте ми два минута да попијем кафу!“

„Велика ми је част, иако се међу претходним лауреатима налазе неки које не волим, има и много оних којима се дивим, неки од њих су недавно добили Нобела. Највише ме брине како ће се ова почаст одразити на моју свакодневицу, на сусрете са људима које волим“, додала је у нешто озбиљнијем тону.

Луиз Глик је рођена 1943. у Њујорку. Студирала је на Универзитету Колумбија, предавала поезију на неколико америчких колеџа, укључујући и Јејл и Станфорд, где предаје и данас. Лауреаткиња је тренутно и писац-резидент на Универзитету Јејл и предавачица на Програму за креативно писање Бостонског универзитета. Живи у Кембриџу, у америчкој држави Масачусетс.

Глик је, иначе, потомак мађарских Јевреја који су емигрирали у Америку. Њена поезија припада објективистичкој поетици насталој током тридесетих година 20. века, чији су главни представници били Луис Зуковски, Чарлс Резникоф, Џорџ Опен и Карл Ракоси. Пратећи ову поетику, лауреаткиња песме види као предмете, наглашавајући озбиљност, интелигенцију и песникову способност да проницљиво посматра свет тако што употребљава обичне свакодневне речи. У есеју „Докази и теорије“ наводи како заступа поезију која се приближава тишини и граничи са ишчезнућем.

Била је песник лауреат Библиотеке америчког конгреса 2003-2004. године. Иначе, Глик је 2015, од тадашњег америчког председника Барака Обаме, добила и Националну хуманитарну медаљу.

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs