naučni krug

„Nebo je granica: novi dometi astronomije“

U sredu, 5. septembra, poznati astrofizičar dr Džo Liske održaće u Beogradu predavanje pod nazivom „Nebo je granica: novi dometi astronomije“

 U sredu, 5. septembra, poznati astrofizičar dr Džo Liske (poznatiji kao dr J) održaće u Domu omladine predavanje na engleskom jeziku pod nazivom „Nebo je granica: novi dometi astronomije“. Predavanje će početi u 20 časova u sali Amerikana i trajati do 23 časa. Kao prateći program prestižnog naučnog skupa o upotrebi savremenih teleskopa, koji se od 2. do 7. septembra održava u Beogradu, dr Džo Liske, veoma priznati astrofizičar i popularizator nauke, govoriće o novim instrumentima i nauci koja ih pokreće.

Iako je astronomija jedna od najstarijih nauka, univerzum i dalje ima mnoga iznenađenja za nas. Otkriće egzoplaneta, tamne energije i gravitacionih talasa jasno pokazuju da još uvek nismo videli sve što ima da se vidi. Podstaknuti ogromnim uspesima u poslednjih 20 godina, astronomi pokušavaju da naprave novu generaciju super-teleskopa koji će nam omogućiti da, kao nikad do sada, zaronimo duboko u misterije univerzuma.

Dr Džo Liske (Jochen Liske) je profesor posmatračke astronomije na Opservatoriji u Hamburgu, koja je deo Katedre za fiziku Univerziteta u Hamburgu. Bavi se istraživanjima u vangalaktičkoj astronomiji i posmatračkoj kosmologiji, i pokušava da otkrije kako se odvija evolucija galaksija i zbog čega se širenje Univerzuma ubrzava. Doprinosi razvoju novih astronomskih instrumenata, budući da je bio deo i Evropske južne opservatorije, gde je radio na razvoju Evropskog izuzetno velikog teleskopa, najvećeg svetskog optičkog teleskopa koji je trenutno u izgradnji.

Dr Liske je vrlo aktivan naučni komunikator i široj javnosti je poznatiji kao Dr J. Bio je voditelj dve izuzetno popularne i nagrađivane emisije Hubblecast i ESOcast, o najnovijim naučnim dostignućima i novostima sa Habl svemirskog teleskopa i sa instrumenata Evropske južne opservatorije. Snimio je i film Eyes on the Skies, dokumentarac posvećen 400-godišnjici otkrića teleskopa i Međunarodnoj godini astronomije 2009, kao i film Eye 3D, nagrađivan 3D dokumentarac o Paranal opservatoriji.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs