научни круг

„Небо је граница: нови домети астрономије“

У среду, 5. септембра, познати астрофизичар др Џо Лиске одржаће у Београду предавање под називом „Небо је граница: нови домети астрономије“

 У среду, 5. септембра, познати астрофизичар др Џо Лиске (познатији као dr J) одржаће у Дому омладине предавање на енглеском језику под називом „Небо је граница: нови домети астрономије“. Предавање ће почети у 20 часова у сали Американа и трајати до 23 часа. Као пратећи програм престижног научног скупа о употреби савремених телескопа, који се од 2. до 7. септембра одржава у Београду, др Џо Лиске, веома признати астрофизичар и популаризатор науке, говориће о новим инструментима и науци која их покреће.

Иако је астрономија једна од најстаријих наука, универзум и даље има многа изненађења за нас. Откриће егзопланета, тамне енергије и гравитационих таласа јасно показују да још увек нисмо видели све што има да се види. Подстакнути огромним успесима у последњих 20 година, астрономи покушавају да направе нову генерацију супер-телескопа који ће нам омогућити да, као никад до сада, заронимо дубоко у мистерије универзума.

Др Џо Лиске (Jochen Liske) је професор посматрачке астрономије на Опсерваторији у Хамбургу, која је део Катедре за физику Универзитета у Хамбургу. Бави се истраживањима у вангалактичкој астрономији и посматрачкој космологији, и покушава да открије како се одвија еволуција галаксија и због чега се ширење Универзума убрзава. Доприноси развоју нових астрономских инструмената, будући да је био део и Европске јужне опсерваторије, где је радио на развоју Европског изузетно великог телескопа, највећег светског оптичког телескопа који је тренутно у изградњи.

Др Лиске је врло активан научни комуникатор и широј јавности је познатији као Др Ј. Био је водитељ две изузетно популарне и награђиване емисије Hubblecast и ESOcast, о најновијим научним достигнућима и новостима са Хабл свемирског телескопа и са инструмената Европске јужне опсерваторије. Снимио је и филм Eyes on the Skies, документарац посвећен 400-годишњици открића телескопа и Међународној години астрономије 2009, као и филм Eye 3D, награђиван 3Д документарац о Паранал опсерваторији.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs