Научни круг

Научни кафе о вакцинацији

ЦПН припрема Научни кафе на тему вакцинације, у уторак, 23. априла, у 18 часова, у Дорћол Плацу, а Друштво имунолога Србије организоваће трибину поводом Светског дана имунологије, у САНУ, у четвртак, 25. априла

Центар за промоцију науке припрема Научни кафе са увек актуелном и важном темом – вакцинација, у уторак, 23. априла, у 18 часова, у Дорћол Плацу. Постоји много заблуда и теорија завере, а кампања против вакцинације постала је врло интензивна у читавом свету. Овакво стање већ је довело до поновног избијања неких искорењених болести, а посебно су угрожене групе са ослабљеним имунским системом које не могу примити вакцине.

Зашто вакцине немају алтернативу? О овоме ћемо разговарати са др Кајом Дамњановић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Ђорђем Миљковићем из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду и др Срђом Јанковићем, Универзитетска дечја клиника Тиршова. Програм модерира др Тања Аднађевић из Центра за промоцију науке.

Након овог догађаја, у четвртак, 25. априла, Друштво имунолога Србије обележиће Светски дан имунологије (29. април). Овај дан је установљен у Европи 2005. године, а од 2007. се обележава широм света. Смисао обележавања дана имунологије је промоција достигнућа ове науке, а пре свега оних научних сазнања која су већ искоришћена или су на путу да буду коришћена за добробит људи, у превенцији и лечењу болести.

Друштво имунолога Србије је активно укључено у промоцију имунологије у Србији. Тим поводом, Друштво у сарадњи са Српском академијом наука и уметности организује научно-популарна предавања, у САНУ, 25. априла. Теме предавања су посвећене актуелним питањима у вези са вакцинама, имунотерапијом канцера, односима људи и паразита, као и наномедицином.

 

 ПРОГРАМ ТРИБИНЕ, 25. април, САНУ

 

9:30 Поздравна реч академика Миодрага Чолића и др Наде Пејновић,

председавајућих скупа

9:40-10:20 Вакцинација, безбедност и делотворност

Срђа Јанковић, Универзитетска дечја клиника

10:20-11:10 Значај примене вирусних вакцине код старих

Раиса Петровић, Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”

11:10-11:40 Имунотерапија канцера

Лазар Поповић, Институт за онкологију Војводине

11:40-12:10 Пауза

12:10-12:40 Хигијенска хипотеза – шта нам природа поручује

Љиљана Софронић, Институт за примену нуклеарне енергије, ИНЕП

12:40-13:10 Имунолошки аспект односа крпељ-домаћин: од убода до вакцине

Дарко Михаљица, Институт за медицинска истраживања, ИМИ

13:10-13:40 Наномедицина као продужена рука имунског система

Сергеј Томић, Институт за примену нуклеарне енергије, ИНЕП

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs