Научни круг

Микроскопи за школе широм Србије

У току је акција прикупљања старих веб-камера од којих ће се потом правити микроскопи за школе широм Србије

 

Центар Startit и Polyhedra Fablab из Београда организују помоћ школама: прикупљају веб-камере од којих праве микроскопе за школе у Србији којима недостаје лабораторијска опрема. У акцију се можете укључити тако што донирате своје старе веб-камере, а представници школа су позвани да аплицирају за ове бесплатне микроскопе.

Како се од веб-камере добија микроскоп? Врло једноставно: микросоп се састоји од 3Д штампаног постоља, сочива веб-камере и ЛЕД лампице. Овако направљен „уради сам“ лабораторијски инструмент треба да буде повезан са рачунаром како би радио. Startit и Polyhedra Fablab надају се да оваквим пројектом помогну школама у Србији у којима је, због недостатка лабораторијске опреме, деци ускраћен важан, практичан део научног образовања.

Startit је простор у коме се окупљају програмери и људи заинтересовани за друштвено деловање кроз нове технологије, како себе описују, „место знања, иновација и инспирације“. Налази се у Савској улици број 5, у Београду. Polyhedra je комбинација 3Д штампарије, образовног центра, кафе галерије, радионице и дизајнерске куће у Дојранској 16, у Београду.

Сви заинтересовани да помогну у овом пројекту могу донети своје старе веб-камере у просторије Startit центра у Савској 5 до краја овог месеца. На сајту ове акције налази се и формулар за све представнике школа заинтересоване за помоћ у виду „уради сам“ микроскопа за своје ђаке.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs