naučni krug

Mejkeri na Festivalu nauke

Centar za promociju nauke i ove godine gostuje na beogradskom Festivalu nauke

Ovog puta govorimo o reciklaži ideja u modernom svetu. Na štandu će biti prestavljen Mejkers spejs i neki od rezultata rada mejkera koji su prepoznali i koristili naš prostor kao inkubator ideja. Naš štand nalazi se u hali broj 3, gde vas čekaju beogradski mejkeri i naučni komunikatori, sa kojima možete porazgovarati i postati deo Mejkers spejsa.

U okviru postavke tokom čitavog trajanja festivala radiće dve mašine napravljene u našem zajedničkom prostoru. Extruder je reciklažna mašina nastala radom sekcije u okviru Mejkers spejsa, koja otpadnu plastiku od 3D štampača pretvara u koristan filament – materijal za ponovnu štampu. Irena Stolić, s druge strane, samostalno je razvila svoju ideju o mašini za pletenje kikica i narukvica. Njenu mašinu takođe možete pogledati na našem štandu i sa Irenom direktno porazgovarati o procesu realizacije ideje. Pored toga, posetioci će imati prilike i da probaju jedan mali deo mejkers poreme kroz dostupne 3D olovke.

Mejkers spejs Naučnog kluba Beograd je otvorena laboratorija za sve kreativce koji traže mesto za ostvarivanje svojih ideja. Kao deo Naučnog kluba Beograd, na preko 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova. Ovo je mesto koje će vam probutiti inspiraciju i omogućiti umrežavanje, deljenje iskustava i korišćenje znanja. U Mejkers spejsu članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima – od biblioteke, preko računarske mreže sve do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse. Sve informacije dostupne su na http://cpn.rs/mejkers/.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs