Научни круг

Међународни дан светлости

У Народној бибилиотеци Србије, у среду, 30. маја, организује се прослава Међународног дана светлости

У среду, 30. маја, Народна библиотека Србије организује прославу Међунaродног дана светлости. Први Међународни дан светлости широм света обележен је 16. маја, као сећање на дан првог емитовања ласерског зрака помоћу рубинског кристала 1960. године.

Ласери су трансформисали друштво путем здравствене заштите и интернета, а ласерска наука је међународно препозната у преко 20 Нобелових награда. Међутим, Међународни дан светлости није посвећен само истраживањима и примени светлости у науци. Сврха Међународног дана светлости је да обезбеди годишњи фокус на светлост и уважавање њене улоге у животима грађана света како у областима науке, медицине, комуникације и енергије, тако и у сферама културе, образовања и одрживог развоја. Разуђена тема светлости ће омогућити многим различитим секторима друштва широм света да учествују у активностима како би се у овој сфери подигла свест о науци и технологији, уметности и култури.

У склопу прославе првог Међународног дана светлости у Србији, Национални комитет 30. маја organiyuje програм који ће се одржати у облику симпозијума под називом „Светлост у граду“. Овогодишња тема је изабрана по називу књиге „Светлост у граду“ објављенe под покровитељством Унеска, на француском, енглеском и српском језику, која ћe бити представљена у оквиру овог програма.

Ова манифестација допринеће да се сви светлосни спектри прикажу широј публици, као и њихов утицај у свакодневни живот друштва.

Истражите више о Дану светлости

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs