НАУЧНИ КРУГ

LEGO лига у Земуну

FIRST® LEGO® League такмичење за децу од 9 до 16 година одржава се 20. фебруара у ОШ “Соња Маринковић” 

У Основној Школи “Соња Маринковић” у Земуну, 20.2. у 10 сати у организацији Лего клуба “Скоцкани” и словеначког завода Супер Главце, који је оперативни партнер Lego Education за Адриjа регију и уз пордшку Центра за промоцију науке одржаће се финале Турнира FIRST® LEGO® League.

FIRST® LEGO® League (FLL) је мултидисциплинарни истраживачки програм за децу узраста од 9 до 16 година који је креиран да децу заинтересује за науку и технологију и научи их важним и корисним животним вештинама. Програм су 1999. године креирали америчка фондација FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) и Lego Education. FLL може да се подучава у учионицама, али није створен само због тога. Тимови такође могу бити удружени са неким постојећим клубом или организацијом или могу бити само група пријатеља који желе да раде нешто занимљиво.

У овогодишњем Изазову ПУТ СМЕЋА , 290,000 деце од 9 до 16 година из преко 80 земаља света укључујући и Србију су истражитвали фасцинантни свет отпада. Наши тимови су одабрали и решавали проблем са отпадом из стварног света у њиховом Пројекту. Израдили су, тестирали и програмирали и аутономног робота коришћењем LEGO MINDSTORMS® технологија да би решили сет мисија у Игри са Роботом који је тематски везан за проблеме са отпадом и рециклажом. Током овог искуства, тимови су радили у оквирима FLL сета Основних Вредности прослављајући отркивање, тимски рад, знање и науку.

У овој финалној пилот сезони 9 тимова из Београда и један из Крагујевца такмичиће се за титулу првака FLL Србије и за шансу да наступају у регионалном финалу које ће се одржати у Словенији. Почев од идуће сезоне која почиње у мају, све заинтересоване школе из Србије моћи ће да пријављују своје тимове за FLL Турнир и тиме постану део светског програма који велича знање и науку.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs