Научни круг

Конкурс за очување биолошке разноврсности

Конкурс „Рука у тесту“ бави се заштитом животне средине и опстанком свих врста на нашој планети, а основне и средње школе из Србије могу да пошаљу своје пријаве до 22. маја

Глобално загревање, топљење леда, нестанак шума, недостатак воде, пожари, модификација станишта, поплаве или загађење, угрожавају на директан или индиректан начин значајан део флоре и фауне на нашој планети. Климатске промене су реалност са којом се морамо суочити.

Које су везе између климе и биолошке разноликости? Које су последице климатских промена на биодиверзитет у свету? Да ли нам биолошка разноврсност помаже у борби против последица климатских промена? Какве то везе има са нама? Како дати свој допринос очувању природе, како променити свакодневне навике за стварни еколошки утицај?

Својим понашањем на свакодневном нивоу можемо се борити против климатских промена и допринети очувању биолошке разноврсности. Кроз конкурс који су осмислили Француски институт у Србији и професор Јокић, иницијатор програма „Рука у тесту“ у Србији, биће скренута пажња на свакодневно понашање и навике које могу да допринесу очувању наше планете и да ублаже утицај климатских промена на биолошки диверзитет. Пројекат се бави очувањем биолошке разноликости у градовима, очувањем биолошке разноликости у природи и променом наших навика.

Француски институт у Србији и Амбасада Француске имају за циљ да кроз културу, образовање, француски језик, науку, иновације и знање остваре нове везе између Србије и Француске и подржавају културне, образовне, социјалне иновативне програме и активно сарађују са младим људима у Србији. Програм „Рука у тесту“ има за циљ да побољша квалитет предавања науке и технологије у школама. Програм подржава наставнике да примене истраживачку педагогију која стимулише радозналост и склоност према наукама код ученика.

Ко може да учествује? Све школе у Србији. Учесници су подељени у две категорије: основне школе и средње школе.

Који формат може да се користи? Ученици ће моћи да представе своје радове у следећа три формата: као макету или прототип, као видео репортажу и кроз радионице за популаризацију науке (експерименте, анимације, друштвене игре, стрип…)

Који критеријуми ће се узимати у обзир? Педагошки квалитет пројекта, оригиналност (иновативни карактер) пројекта, употребљених средстава, учешће ученика и школе у пројекту (индивидуални пројекти неће бити узети у обзир) и мултидисциплинарна димензија пројекта.

Како учествовати? Довољно је послати мејл са описом пројекта и објашњењем на највише две странице А4 формата (на српском или француском језику) као и, у зависности од изабраног формата пројекта, слике реализованог пројекта или видео запис (послати зипован фајл уколико је документ претежак) на адресе: sjokic@vin.bg.ac.rs и cm.universitaire@institutfrancais.rs

Рок за подношење пројекта је 22. мај.

Комисија ће одабрати најбољи пројекат у свакој категорији (основна и средња школа). Добитницима ће бити уручена пригодна награда, а њихов пројекат представљен на додели награда 5. јуна, поводом обележавања Светског дана животне средине. За више информација можете контактирати Стевана Јокића (sjokic@vin.bg.ac.rs) ili (cm.universitaire@institutfrancais.rs).

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs