Konferencija

Počinje hakerski kongres BalCCon 2k15

Treći po redu regionalni hakerski kongres BalcCon održava se od 11. do 13. septembra u Novom Sadu

U Novom Sadu, od 11. do 13. septembra, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, održaće se treći po redu regionalni hakerski kongres BalCCon 2k15 – Third time’s a charm.

Organizator kongresa je novosadsko udruženje Linuks korisnika, LUGoNS, i Wau Holland, fondacija iz Hamburga. Osnovni cilj udruženja je rad na boljitku društva, podsticanje korišćenja GNU/Linux sistema, kako u preduzećima tako i kod pojedinaca i entuzijasta. 

Program kongresa obuhvata brojne prezentacije, radionice, kao i predavanja iz oblasti bezbednosti računarskih sistema, sa posebnim osvrtom na društveno-političke teme. Na kongresu će biti reči o zaštiti privatnosti na internetu, slobodnom softveru, programskim jezicima, razvoju aplikacija, kao i brojnim drugim oblastima. 

Tokom tri dana kongresa, među brojnim predavačima je i Voja Antonić, čuveni konstruktor i tvorac časopisa „Računari u vašoj kući“. Gosti kongresa imaće priliku da zajedno sa njim naprave svoju konzolu za igranje.

Jedan od brojnih gostujućih predavača biće Peter Bubestinger, programer u oblasti digitalne audio-video arhive od 2002. godine, koji ima praktično iskustvo u radu sa arhivama velikih institucija kao što su austrijski Mediathek, RTV Slovenije , SRTC (Sudan), Glas Vijetnama, Kolos (Brisel), ORF, fonoteka Nacional (Meksiko) itd.

Peter je trenutno glavni programer DVAProfession-a, rešenja za video-digitalizaciju arhive korišćenjem slobodnog softvera i slobodnog koda. Od 2008, član je ekipe Free Softvare Foundation Europe (FSFE) i trenutno koordinira njihove aktivnosti u Austriji. Držaće predavanje pod nazivom FFmpeg’s FFV1 lossless video codec.

Lista predavača nije konačna, ali je možete pratiti na ovom linku

Više informacija o programu, organizaciji, kao i kupovini ulaznica za kongres, dostuno je na strani kongresa

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs