naučni krug

Inovativna rešenja domaćih preduzeća

Dvadeset pet inovativnih projekata preduzeća iz Srbije podržano je sa 2,45 miliona evra u okviru programa podrške tehnološkim inovacijama

Foto: Fond za inovacionu delatnost

Osmog decembra na svečanosti koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost u Skupštini grada Beograda, objavljeno je da je dvadeset pet preduzeća iz Srbije podržano sa 2,45 miliona evra u vidu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške tehnološkim inovacijama. U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzetnicima u ranoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su dodeljena za 20 inovativnih projekata u ukupnom iznosu od 1,45 miliona evra. U okviru Programa sufinansiranja inovacija dodljena su sredstva u iznosu od milion dinara za pet projekata.

Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše ih je iz oblasti softvera i izrade aplikacija, informacione-komunikacionh tehnologija, kao i mašinstva i mašinskog inženjeringa, novih materijala i nano tehnologija. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Nišu, Novom Sadu, Kraljevu.

Na ovogodišnji javni poziv za ova dva programa zabeležen je rekordan broj prijava predloga inovativnih preduzeća, pa je Fond za inovacionu delatnost primio ukupno 237 prijava. Nakon nezavisnih međunarodnih recenzija, Ekspertska komisija Fonda donela je odluku o finansiranju inovativnih projekata.

Istražite više o projektima koji su dobili finansijsku podršku

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs