научни круг

Иновациони ваучери

Фонд за иновациону делатност објавио је 21. децембра јавни позив за доделу иновационих ваучера

Фонд за иновациону делатност објавио је 21. децембра јавни позив за доделу иновационих ваучера, нових механизама финансијске подршке. Ваучери су намењени малим и средњим предузећима да користећи услуге научноистраживачког сектора подигну ниво иновативности својих производа и посатну конкурентнији на тржишту.

Заинтересована микро, мала и средња предузећа моћи ће да конкуришу за иновационе ваучере вредности до 800.000 динара за добијање услуга од јавних научноистраживачких организација како би решила технички или технолошки проблем на који наилазе у свом пословању. Иновационим ваучером покрива се до 80 одсто укупних торшкова услуге, а предузећа су у обавези да суфинансирају преостали износ, укључујући и порез на додатну вредност. 

Јавни позив је отворен до 21. маја 2018. године, односно све док опредељена средства у износу од 24 милиона динара не буду утрошена. Ваучери ће се додељивати по редоследу пристиглих пријава, у року од седам дана од дана достављања пријаве.

Ова услуга је у оквиру Програма трансфера технологије Фонда за иновациону делатност чија је сврха подстицање преношења резултата јавног истраживања у приватни сектор како би се креирали производи и услуге којима ће се унапредити привреда. 

Дизајн и процедуре за имплементацију шеме иновационих ваучера припремљени су у оквиру пројекта ”Подршка истраживању, иновацијама и трансферу технологије” који се финансира из IPA средстава Европске Уније за 2013, а њиме администрира Светска банка, док су средства за реализацију обезбеђена из буџета Владе Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз ”Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања” (споразум о зајму Републике Србије са Светском банком).

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs