Научни круг

Хоћу да знам – нова емисија Радио Београда 2

Радио Београд 2 покреће нову емисију „Хоћу да знам“, посвећену популарној науци, која ће сваког четвртка, од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра, доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца

Емисија „Хоћу да знам“ , која креће 1. октобра, на таласима Радио Београда 2, разоткриваће како изгледа процес истраживачког рада и делити са слушаоцима узбудљиве приче о доласку до нових открића. Посветиће пажњу улози науке у свакодневном животу – од сензора и паметних уређаја у становима, преко молекуларне гастрономије до прилагођавања на климатске промене.

Слушаоци ће моћи да сазнају када ћемо имати прилику да конзумирамо лабораторијски узгојено месо, када ће први туристи одлетети на Марс и да ли постоје алтернативе конвенционалном рударењу. Емисија ће, на приступачан и занимљив начин, представљати и резултате актуелних научних истраживања.

Аутор емисије “Хоћу да знам” је Томица Мишљеновић, асистент Биолошког факултета Универзитета у Београду, дугогодишњи сарадник Истраживачке станице Петница, у којој је руководио семинаром биологије, као и интердисциплинарним програмима. Иако еколог по образовању, Мишљеновић пасионирано прати истраживања у широком спектру научних области, а кроз учешће у трибинама и дискусијама  покушава да бројне сложене научне феномене приближи широј јавности. Учествовао је у организацији већег броја међународних научних скупова, а две године био је представник европских студената у Управном одбору Друштва за токсикологију и хемију животне средине SETAC са седиштем у Бриселу.

Емисија „Хоћу да знам“ емитује се у оквиру образовне рубрике Радио Београда 2, у којој се припремају и реализују ауторске емисије у чијем фокусу је образовна функција радија. Едукативна функција овог програма реализује се у тематски различитим емисијама које су посвећене филозофији, природним наукама, дигиталним технологијама, лингвистици, медијима и културној баштини. У емисијама Соларис, Ризница, Пут у речи, Дигиталне иконе и другим, аутори настоје да на разумљив, али и критички начин приближе слушаоцима савремене и важне теме и питања на која траже одговоре од пажљиво одабраних саговорника и угледних стручњака:  Како да разумемо климатске промене и како да ублажимо њихове негативне последице? Да ли лекове којима је истекао рок употребе треба бацити или могу да се користе још извесно време? Да ли смо зависни од технологија и мобилних телефона и како да се сачувамо од негативних технолошких утицаја на савременог човека? Шта нам је као завештање оставио Жил Верн?

 

Слушаоци Радио Београда 2 имаће прилику и сами да поставе питања из било које области популарне науке, посредством мејл адресе: hocudaznam@rts.rs или профила Радио Београда 2 на твитеру, фејсбуку или инстаграму.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs