ИЗЛОЖБЕ

Фотографије у „Сервантесу“

У Институту „Сервантес“ отвара се изложба фотографија „Град уметности и науке – Валенсија 2012“, српског фотографа Војислава Воје Пештерца

 

Изложба „Град уметности и науке – Валенсија 2012“, фотографа Војислава Воје Пештерца, отвара се у Институту „Сервантес“ у уторак, 25. марта, у 19 часова.

На изложби ће бити приказано 30 фотографија јединственог архитектонског комплекса у Валенсији, Шпанија, који су пројектовале светски познате архитекте Сантјаго Калатрава и Феликс Кандела.

„Град уметности и науке“ привукао је својом посебношћу фотографа Војислава Воју Пештерца, који је 2012. године направио серију црно-белих фотографија овог комплекса. Он је, поред тога што плени изузетном архитектуром, и центар забаве и културе у Валенсији.

Научни музеј „Принц Филип“ део је архитектонски вероватно најимпресивнијег комплекса међу центрима за промоцију науке у свету. Овај гигантски музеј налази се усред Града уметности и науке који је пре нешто више од једне деценије изграђен у Валенсији. У његовом средишту је Хемисфера, стаклена зграда површине 13.000 квадратних метара чији необичан облик подсећа на људско око у ком су смештени биоскоп и планетаријум.

Осим Хемисфере, ту је и велики парк са биљкама које расту на овом поднебљу међу којима су постављене скулптуре модерне уметности. У комплексу се налази и L’Oceanographic, океанографски парк на отвореном, који је са својих 42 милиона литара воде и 45.000 бића највећи акваријум у Европи. У близини су и опера, велики мост са пиларом висине 125 метара што је највиша грађевина у Валенсији и L’Agora, трг на ком се одржавају спортски догађаји. Ту су и три куле чија је градња заустављена услед кризе.

Овако изграђен, као огроман комплекс импресивних објеката површине 350.000 квадратних метара, Град уметности и науке постао је велика туристичка атракција и значајан центар Валенсије. То је културни и забавни центар, највећи такве врсте у Европи, који привлачи посетиоце спектакуларном архитектуром, али и садржајем: забавом, образовањем, науком, уметношћу, узбуђењем…

Комплекс су дизајнирали Сантијаго Калатрава и Феликс Кандела, шпанске архитекте познате по монументалним грађевинама и онима које делују као да су саздане од танане крхке опне, какав је океанографски парк. Изградња Града је почела 1996, да би две године касније најпре била отворена Хемисфера, док је последњи објекат, Палата уметности, завршен пре шест година.

Музеј науке који је у Валенсији отворен новембра 2000. године концентрисан је на све области науке, али је акценат стављен на биологију и генетику. То је једно велико игралиште чији је циљ да изазове радозналост посетилаца. Како наводи управа Музеја „Принц Филип“, циљ је да посетилац изађе из комплекса са много више питања него што их је имао када је ушао. Управа Музеја сматра да је на неки начин овај објекат, са око 30.000 квадратних метара изложбеног простора, револуционаран јер је успео да створи доживљај посетиоцу да је учесник, а не посматрач, а науку је учинио забавном. Због тога мото Научног музеја гласи: „Забрањено је не пипати, не осетити, не размишљати“.

У првих десет година Научни музеј посетило је више од 25 милиона људи, којима је било приказано више од 160 изложби са 2500 експоната. Остварена је сарадња са сличним установама у тридесетак земаља, као и са свим музејима у Шпанији како би се створила синергија. Управа наводи да је захваљујући томе успела да постигне ефекат: готово 90 одсто посетилаца, према испитивањима, изразило је жељу да Град уметности и науке посети више пута.

Улаз на изложбу је слободан, а изложба траје до 30. априла.

Истражите више о програмима Института „Сервантес“. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs