Лабораторија славних

Луд за науком

Овогодишњи победник Лабораторије славних, Миливоје Крвавац, говорио је о изумирању врста водоземаца у тропским шумама Шри Ланке

 

Текст: М. Видић

Победник Лабораторије славних, такмичења за најбољег комуникатора науке у Србији, ове године је Миливоје Крвавац, докторант на Департману за биологију и екологију на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Крвавац ће представљати Србију на међународном финалу FameLab-а у Челтнему, у Великој Британији, јуна ове године.

Лабораторија славних, заснована на британском моделу FameLab, међународно је такмичење које трага за најталентованијим комуникаторима науке. Жеља Британског савета у Србији, организатора такмичења, јесте да науку учини забавном и да охрабри младе људе који су „луди за науком“ да своје знање и ентузијазам поделе са најширом публиком.

Током националног такмичења Лабораторије славних сваки кандидат имао је три минута да се представи пред стручним жиријем својом научном презентацијом која је разумљива широкој публици. Кандидати су се трудили да буду што занимљивији, оригиналнији, забавнији и јаснији чак и онима који не знају готово ништа о области о којој се говори. Такмичење је намењено младим људима узраста од 18 до 35 година који студирају или раде у области природних, техничких наука или математике.

Крвавац је пред жиријем, студијском публиком и гледаоцима Радио-телевизије Србије представио резултате свог петогодишњег истраживачког рада у тропским шумама Шри Ланке. Његов рад фокусиран је на критично угрожене врсте водоземаца којима прети изумирање.

Друго место освојила је матуранткиња из Београда Ива Атанацковић, која је говорила о бактеријској комуникацији и њеном утицају на људски живот, а треће дипломирани биолог Ирина Дамњановић, која је говорила о тајнама бебиних покрета.

Лабораторија славних се у Србији организује од самог почетка, 2007. године, а један од националних победника, Мирко Ђорђевић, освојио је 2009. године прво место и на међународном такмичењу FameLab у Челтнему.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs