Научни круг

Додељене награде Светске организације за интелектуалну својину

Завод за интелектуалну својину је поводом 99 година постојања доделио годишње награде Светске организације за интелектуалну својину у неколико категорија

У петак, 15. новембра, обележено је 99 година постојања Завода за интелектуалну својину, а тим поводом додељене су годишње награде Светске организације за интелектуалну својину за патент, индустријски дизајн, монографско дело у области друштвено-хуманистичких наука, проналазак ученика средњих школа, као и за правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова.

У категорији проналазача или групе проналазача за патент, прво место припало је Урошу Турањанину за патентирани проналазак под називом: „Примена 3Д камера у процесу савијања профила на машини за савијање са три и четири ваљка“ за који је остварена патентна заштита на територији Енглеске, Немачке, Швајцарске, Италије, Француске, Турске, Кине, Шпаније, а остварена је заштита и евроазијским и европским патентом. Осим тога, за наведени проналазак ускоро се очекује и признање патента на територији САД. Поменути изум је примењен на високо-технолошкој машини за савијање управљане 3Д камерама, које се производе у 5 модела и извозе у 37 земаља света. Реч је о ЦНЦ машини последње генерације која се највише примењује у индустрији врата и прозора.

Победник у оквиру категорије за правна лица за регистровани дизајн је компанија „Bergen“ д.о.о. из Новог Сада, која је носилац 2 међународно регистрована индустријска дизајна за топловодне котлове на пелет који се извози на тржиште региона, а који су за непуних годину дана уграђени у преко 1650 објеката.

У категорији аутора за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука добитник награде је др Урош Ћемаловић, ванредни професор и научни сарадник Института за европске студије у Београду. Награда му је додељена за дело Право интелектуалне својине и дигитална трансформација – нека актуелна питања, Београд: Институт за европске студије, 2019, јер представља извор нових увида који подстиче продуктивне научне и стручне расправе, при чему је аутор на јасан, занимљив и на интердисциплинарном приступу заснован начин у контексту дигиталне трансформације дао приказ услова за правну заштиту различитих видова стваралаштва – индустријског дизајна, ауторског дела, жига и патента.

У категорији ученика или групе ученика средње школе награда је припала групи ученика из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду, односно Филипу Живојиновићу, Андреју Шавикину, Богдану Јовановићу, Андреји Стамболији, Урошу Поповићу и Марку Врачарићу за проналазак: „еЛабораторија за обновљиве изворе енергије“, које је настало у оквиру Истрaживачко – развојне секције Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду коју води професор дипл.инж.ел. Јасна Ристић. Наведени проналазак обухвата преносив и функционалан уређај који се помоћу сензора окреће ка Сунцу, као и преносну и функционалну метеоролошку станицу која омогућава у реалном времену приступ подацима сензора за температуру, влажност ваздуха и ваздушног притиска у локалитету где се сам уређај налази.

У категорији за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана награда је припала привредном друштву за производњу боја, лакова и сличних премаза, графичких боја и китова „NEVENA COLOR“ д.о.о. из Бечеја. Више о добитницима награда можете прочитати на следећем линку.

Скуп је отворио господин Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину, а присутнима се потом обратио др Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs