Научни круг

Додела Годишње награде МИ САНУ

Добитницима ће повеље и новчане награде уручити академик Драгош Цветковић, у петак, 17. маја, у 16 часова, у Галерији на Андрићевом венцу

Комисије за доделу Награда и Похвала Математичког института Српске академије наука и уметности (МИ САНУ) прогласиле су овогодишње добитнике Конкурса за годишњу Награду (Похвалу) МИ САНУ за студенте редовних, мастер и докторских студија у области математике и механике и у области рачунарства. Награда и Похвала дедељују се у обе области у три категорије: за најбољу одбрањену докторску дисертацију, за најбољи мастер или други научноистраживачки рад и за најбољи дипломски или семинарски рад.

Свечана додела Награда и Похвала одржаће се 17. маја, у 16 часова, у Галерији Андрићев венац, а повеље и новчане награде добитницима ће уручити академик Драгош Цветковић, председник Научног већа МИ САНУ. То ће бити трећа година узастопце како се додељује Награда, али уједно и прилика да се обележи 73. рођендан ове институције.

Овогодишњи добитници Награде из области математике и механике у категорији најбоље одбрањене докторске дисертације су Петар Мелентијевић, са темом „Процена градијената функција и норми оператора у теороији хармонијских функција“, и Ненад О. Весић, са темом „Скоро геодезијска пресликавања генералисаних Риманових простора и уопштења“. У категорији најбољег мастер рада титулу добитника понели су Милица Милуновић и Срђан Стефановић. Једини добитник у категорији најбољег студентског рада из исте области је Матеја Бошковић. Похвале из области математике и механике добили су студенти мастер студија Ивана Васиљевић, Александра Влајковић и Хранислав Станковић.

Кад је у питању област рачунарства, најбоље одбрањене докторске дисертације су „Примена фази логике за решавање NP-тешких проблема рутирања возила и локације ресурса методама рачунарске интелигенције“, ауторке Нине Радојичић, „Интерполативна Булова алгебра у теорији интуиционистичких фази скупова“, аутора Павла Милошевића, и „Семантичка интеграција сензорских мрежа“, аутора Зорана Бабовића. У категорији најбољег мастер рада добитник је Милош Стојановић. Награду за најбољи студентски рад из исте области добили су Анета Картали и Милош Павловић. Добитници Похвале су студенти рачунарства Сара Перић и Миљан Митровић.

„Годишње награде за радове у областима математике, механике и рачунарства, за студенте докторских, мастер и редовних студија Математички институт САНУ додељује кандидатима за исказану оригиналност доприноса, актуелност проблема који су проучавани, показану самосталност и креативност, као и свеукупни квалитет представљања резултата“, наводи директор МИ САНУ др Зоран Огњановић. „Покренута на иницијативу проф. др Вељка Милутиновића, 2017. године, Награда је заживела захваљујући ентузијазму сарадника Института који у рецензентским комисијама већ три године обављају суштински посао вредновања радова кандидата.“

Она се састоји од повеље и новчане награде, чија висина зависи од категорије. У категорији најбољег студентског рада новчана награда износи 30.000 динара, у категорији најбољег мастер рада 45.000 динара и у категорији најбољег докторског рада 60.000 динара. Похвала се састоји из повеље и не укључује новчану награду.

„Жеља колектива Математичког институт САНУ је да се овим путем препозна изузетност, ода признање нашим младим колегиницама и колегама, и да им се укаже да, уз све тешкоће које их прате у раду и научном развоју, могу да рачунају на подршку како би пребродили критичан период у својим каријерама који обележава прелазак са фазе учења у изазовно поље истраживања“, наводи професор Огњановић.

Додела награда одржаће се у склопу манифестације „Мај, месец математике (М3)“, коју већ осам година заредом организује МИ САНУ заједно са Центром за промоцију науке.

Током целог маја, у оквиру манифестације Мај месец математике, публику у Београду очекују интерактивни садржаји у центру града, у Галерији на Андрићевом венцу 2, као и изложба о Милутину Миланковићу у Галерији науке и технике САНУ, уз дружење са познатим светским математичарима и најинспиративнијим наставницима математике из целе Србије.

Ове године, уз слоган ИСТРАЖИ КООРДИНАТЕ, манифестација М3 претвара целу Србију у земљу математике, уз бројне садржаје који математику и њен значај за наш свакодневни живот приближавају свим генерацијама.

Истражите више о манифестацији Мај месец математике овде.

 

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs