Научни круг

Добитници награда WIPO

Проглашени добитници награда Светске организације за интелектуалну својину, које се код нас додељује четврти пут

 

Такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), која се бави заштитом и промовисањем интелектуалне својине и стваралаштва у целом свету, код нас je по четврти пут доделило награде најкреативнијим појединцима и компанијама, у четири различите категорије. Ово такмичење организује Завод за интелектуалну својину под покровитељством Светске организације за интелектуалну својину.

Победник такмичења у категорији за проналазача или групу проналазача за патент – Награда WIPO Medal for Inventors, припала је др Јадрану Бандићу, пластичном хирургу и проф. др Ђури Коруги, пиониру у области нанотехнологија и оснивачу Центра за молекуларне машине на Машинском факултету Универзитета у Београду, за проналазак под називом: „Аналитичке методе процене ткива“, јер је за наведени проналазак остварена патентна заштита у области која доприноси раној дијагнози меланома или његовој превенцији и то на једном од највећих тржишта света – на територији САД. 

Победник такмичења у оквиру категорије за правна лица за регистровани индустријски дизајн – Награда WIPO IP Enterprise Trophy припала је компанији SOMA GROUP DOO из Београда, која је носилац 5 међународно регистрованих индустријских дизајна за комадни намештај који се извози на тржиште Европске уније и Швајцарске. 

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено хуманистичких наука – Награда WIPO Medal for Creativity припала је др Горици Љубенов дипломираном архитекти из Београда, за студијску изложбу и пратећу монографију/каталог који су посвећени традиционалном градитељском знању и наслеђу на Старој планини које представља природно добро од изузетног значаја.

Победник у оквиру категорије ученик или групa ученика средње школе – Награда WIPO Schoolchildren’s Trophy припала је Сари Милошевић, ученици трећег разреда Гимназије у Инђији за проналазак под називом: „Модификација баријум титаната допираног лантаном и потенцијална примена“. Проналазак Саре Милошевић припада области инжењеринга, а односи се на трасформацију изолатора баријум титаната (BaTiO3) допирањем лантаном у полупроводнички материјал са конкретном применом за мерење влаге и нивоа водоника у ваздуху.

Такмичење се организује са циљем промовисања значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, а поводом обележавања 98. годишњице Завода за интелектуалну својину Републике Србије, која ће бити обележена свечаном прославом и доделом награда најуспешнијима за конкретне доприносе који су остварени током 2018. године, 15. новембра 2018.

Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) једна је од специјализованих агенција УН у чијој су надлежности међународни послови који се односе на права индустријске својине и ауторска и сродна права. Република Србија је чланица WIPO-а од 1992. године. У оквиру програма WIPO награда, који је основан 2001. године, додељују се награде истакнутим проналазачима, ауторима и иновативним компанијама широм света, на основу спроведеног такмичења које организује земља чланица у оквиру манифестација од високог националног значаја. Више од 70 земаља се придружило програму WIPO награда.

Више о добитницима и такмичењу прочитајте овде

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs