МАСТЕРКЛАС

ЦЕРН за средњошколце

ЦПН подржао ЦЕРН-ов мастерклас, међународни пројекат који окупља средњошколце заинтересоване за физику

Мастерклас, међународни пројекат који окупља средњошколце заинтересоване за физику, одржан је по једанаести пут  на Физичком Факултету у Београду.

Пројекат је ове године организован под покровитељством ЦЕРН-а и групе IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), уз подршку великог броја институција, међу којима је и Центар за промоцију науке. Мастерклас програм се одржава и у Новом Саду, 31. марта.

Од великог броја пријављених, 60 ученика је током читавог дана имало прилике да чује предавања везана за физику честица, стандардни модел атома и експерименте који се раде у највећем европском центру за нуклеарна истраживања. Овогодишњи Мастерклас отворио је проф. др Петар Аџић, вођа једног од тимова у ЦЕРН-у.

Уследила су предавања за све ученике који су прошли селекцију и били одабрани да учествују у програму.  Др Игор Салом је испричао нешто више о тренутном моделу атома, и о томе колико физичари знају, односно колико још не знају о тајнама атома. Мастер физике Дамир Деветак је након тога говорио о ЦЕРН-у, начину на који ради и експериментима који се тамо врше.

Након тога, уследила је и виртуелна посета ЦЕРН-у директним укључењем др Драгослава Лазића са једног од детектора са лица места.

У другом делу програма, 30 ученика одабраних на основу својих пријава, имало је прилику да кроз вежбе на рачунарима симулира рад у ЦЕРН-у, трагајући за W/Z, односно Хигсовим бозонима. Имали су на располагању податке директно са мерења у овој институцији, а у раду су им помагали домаћи стручњаци који сарађују са ЦЕРН-ом.

На крају целодневног програма, имали прилику да свој рад продискутују са научницима у директном видео линку са ЦЕРН-ом.

                

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs