научни круг

Још један успех научника из Новог Сада

Новосадски институт БиоСенс победио је и у другој фази престижног конкурса програма Хоризонт 2020 и донео у српску науку чак 14 милиона евра

Проф. др Весна Црнојевић Бенгин, ФОТО: Милован Миленковић

 

Текст: Н. Здравковић

Домаћа јавност поново бруји због узбудљивих научних вести из Новог Сада. Пре мање од две године огромну пажњу медија привукао је успех пројекта института БиоСенс када је у првој фази европског програма Тиминг (Teaming), једног од највећих унутар Хоризонта 2020, освојио више од 400.000 евра за израду пословног плана, о чему смо детаљно писали и на Елементаријуму.

Сада је пројекат Антарес Института БиоСенс, чији је руководилац проф. др Весна Црнојевић Бенгин (на слици горе), направио нови велики успех, финансијски много значајнији. БиоСенс је, наиме, успео да победи и у другој, тежој фази конкурса, због чега добија 28 милиона евра у циљу трансформације у центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде.

У саопштењу медијима које је протеклог викенда свуда преношено, наводи се како се планира изградња нове зграде института и отварање око 150 нових радних места у науци до 2024. године, колико траје пројекат Антарес. Планирано је и оснивање програма за подршку малим и средњим предузећима и „демо фарме“ за експерименталну проверу научних решења и представљање резултата.

Половину суме од 28 милиона евра чине средства Европске уније која су добијена кроз програм Хоризонт 2020, а половину је већ обезбедила Влада Републике Србије. Партнер Института БиоСенс на пројекту Антарес је, поред Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, и холандски Универзитет Вагенинген (Wageningen), једна од водећих светских институција у области пољопривредног образовања и истраживања.

Како се наводи у саопштењу Института, пројекат Антарес освојио је убедљиво прво место у другој фази Тиминг конкурса у конкуренцији од око 200 пројеката из читаве Европе, и то као једини победнички пројекат ван граница Европске уније.

Најмлађи научноистраживачки институт у Србији, основан 2015. године из БиоСенс центра Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, бави се развојем и применом информационих технологија у области пољопривреде. У кратком временском периоду од оснивања успео је да освоји чак 13 међународних пројеката Европске комисије.

ФОТО: Милован Миленковић

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs