научни круг

Beldocs 2018

Од 7. до 14. маја у Београду се одржава Међународни фестивал документарног филма Beldocs

У Београду се од 7. до 14. маја одржава Међународни фестивал документарног филма Beldocs. На фестивалу ће бити приказани најбољи страни и домаћи филмови, а на програму је и велики број премијера. 

Феситвал ће бити отворен 7. маја у Сава Центру у 19:30 када ће премијерно бити приказана два домаћа филма, ”Слатко од ништа” Бориса Митића и ”Последња авантура Кактус Бате” Ђорђа Марковића.

Гости из иностранства на овогодишњем фестивалу Beldocs биће Улрих Зајдл, аустријски редитељ који се бави глобалним проблемима кроз призму малих људи и чијих ће шест филмова бити приказано у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој, Рут Бекерман аустријска редитељка чији ће филм ”Валдхајмов валцер”, који је освојио највише признање на Берлиналу бити приказан на Beldocs, и Ејбел Ферара, амерички редитељ који ће се овог пута представити филмом ”Трг Виторио”.

На овогодишњем Beldocs фестивалу у оквиру програма Planet Earthи, који има за циљ представљање разноликости живота света, биће приказани филмови ”Древна Шума” редитеља Миндаугаса Сурвиле и ”Хор сумрака – засновано на Фрагментима изумирања” који су режирали Ника Шаравања и Алесандро Демила. 

”Древна шума” је поетски и атипичан филм посвећен природи чији су актери различити становници прашуме. Без коментара, само богатим звуцима шуме и магичним ситуацијама забележеним камером филм пружа снимке из блиске перспективе низа створења попут инсекта који се појављује из снега док се топи.

Током филма ”Хор сумрака – засновано на Фрагметнима изумирања” гледаоци прате еко-акустичног композитора Давида Монакија у његовом подухвату да непрекидно током 24 часа снима 3Д звучни пејзаж у подручју са највећим биодиверзитетом на свету, у забаченим шумама Еквадора. 

Beldocs фестивал се одржава у следећим дворанама: Сава центар, Дом омладине Београда, Дворана културног центра Београд, Дом синдиката, Југословенска кинотека, Музеј југословенске кинотеке, Музеј савремене уметности Београда, биоскоп Фонтана, Центар за културу ”Влада Дивљан”, Cineplexx Ушће.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs