Јубилеји

40 година Заједнице института Србије

У понедељак, 6. новембра, у САНУ се одржава Свечана академија поводом 40 година од оснивања Сталне конференције научноистраживачких организација, данас Заједнице института Србије

Свечана академија поводом 40 година од оснивања Сталне конференције научноистраживачких организација, коју организује њена наследница, Заједница института Србије, одржаће се у понедељак, 6. новембра 2017. године, у 12 часова, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, Кнез Михаилова 35.

Када је Савезни синдикат Југославије 1963. године покренуо иницијативу за конституисање Југословенске заједнице за унапређење и развој, прикључиле су јој се, између осталих, и научноистраживачке организације, што представља почетак удруживања ових институција. Самоуправни споразум о удруживању организација научноистраживачке делатности у Сталну конференцију научноистраживачких организација, који је потписало 116 представника научноистраживачких организација, објављен је 15. октобра 1977, док је Споразум о оснивању Заједнице института, чији је назив актуелан и данас, потписан је 1990. године.

Заједница, након 40 година постојања, у свом чланству има 65 института који обављају научноистраживачку делатност у шест области: природно-математичкој, медицинској, техничко-технолошкој, биотехничкој, друштвеној и хуманистичкој. У Закону о научноистраживачкој делатности Заједница института Србије препозната је као тело чији је циљ обезбеђење квалитета научноистраживачког рада и развоја научноистраживачке делатности.

Заједницу чине најкомпетентније институције за истраживања из својих области, а теме којима се она бави обухватају прописе, конкурсе, односно правила која дефинишу научни амбијент, међусобно повезивање института, усклађивање набавки и коришћења опреме и лабораторијског простора, набавке и коришћење научних публикација, као и развијање међународне сарадње и неговање научне критике. Уз сталне консултације са најкомпетентнијим гостима од одлучујућег значаја за научноистраживачку делатност, циљ Заједнице јесте брига о активностима и свим питањима важним за науку и институте у Србији.

Председник Заједнице института Србије је др Душко Благојевић, научни саветник из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs