НИКОЛА КОПЕРНИК (1473-1543)

Земља није средиште света

Истражите 13 идеја које су промениле свет

Коперникова идеја омогућила је појаву Њутнове физике и отворила поље слободног научног мишљења за све и свакога, и на тај начин постала кључан предуслов за епоху просветитељства

Коперниканска револуција jе повела све науке у правцу будућности, заувек померивши границе нашег знања. Иако се идеjа о Земљи коjа кружи око Сунца могла наћи jош у умовима старогрчких мислилаца, научна парадигма средњег века сместила је Земљу у центар космоса.

Можда би ту и остала да Никола Коперник, пољски астроном, математичар, лекар и свештеник, 1543. године ниjе објавио књигу „О кретању небеских тела“, смело тврдећи да се наша планета креће око своjе осе и истовремено око Сунца, као и остале планете Сунчевог система.

По дотадашњој космолошкој теорији, коју су развили Аристотел и Птоломеј, а која се задржала до 16. века захваљујући Хришћанској цркви, Земља је била центар свемира, планете (звезде луталице) су се око ње кретале, а звезде стајалице су биле закачене за небеску сферу.

 Неки од наjвећих учењака свих времена, попут Ђордана Бруна и Галилеа Галилеjа, платили су своjим животима и своjом слободом доказ истинитости тврдње да Земља ниjе центар универзума. Хелиоцентризам је постао општеприхваћен читав век након Коперникове смрти.

ШУМА ЗНАЊА

У оквиру изложбе „Шума знања“ Центар за промоцију науке је представио тринаест научних идеја које су промениле свет. Текстове је припремила група аутора: С. Бубњевић, Н. Грубач, М. Николић, Д. Вејновић, А. Брајовић, К. Вуковић, Т. Марковић и Б. Клобучар, а резензент је М. Ћирковић.

Истражите више о идејама које су промениле свет.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs