Џон вон Нојман (1903 – 1957)

Пи-си вирус

Први компјутерски вирус настао је пре око четврт века. Шта је био његов циљ?

Текст: Марија Видић

У доба када се компјутерски вируси користе за међудржавну шпијунажу и када су постали средство остварења огромних и скупих циљева, није наодмет присетити се како је све почело.

Први пут компјутерски вирус помиње се 1949. године у раду Џона фон Нојмана, који је на Универзитету у Илиноју одржао предавање „Теорија и организација сложених аутомата“. У то време термин „компјутерски вирус“ још није ни био скован, а Фон Нојман је на предавању говорио о томе како компјутерски програм може да буде направљен тако да се саморепродукује. Касније је из тога проистекао рад „Теорија о саморепродукујућим аутоматима“, а Нојман је проглашен за „оца компјутерске вирологије“.

Но, први функционални вирус за персоналне рачунаре – Мозак (Brain), настао тек 1986. године и био је сасвим рудиментаран. Значајно се разликовао од данашњих – и његов циљ и начин на који је направљен био је драстично другачији. За почетак, његови творци, браћа Фарук и Алви из Пакистана, не да нису крили да су они креатори, већ су оставили свој потпис у програмском коду вируса. Њих двојица су – за разлику од данашњих твораца компјутерских вируса – успешни бизнисмени, власници компаније за пружање интернет услуга Brain Telecommunications Ltd.

Вирус Brain је, иначе, био прилично безопасан. У то време, интернет још није ушао у широку употребу па се вирус преносио – само на PC-ју, на DOS оперативном систему – преко дискета. Покретао се када се покрене и дискета, и остављао је поруку попут ове: Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd. BRAIN COMPUTER SERVICES. Онда је следила адреса аутора и њихови бројеви телефона, а на крају и упозорење: „Чувајте се вируса. Контактирајте нас за вакцинацију.“

Вирус није био опасан по жртве. Он је заправо само мењао ознаке диска на ком се налази. Додељивао му је име – Brain.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs