Teodor Paraskevakos (1937)

Pametni telefon

Dvadeset godina pre nego što je napravljen prvi pametni telefon, grčki pronalazač osmislio je uređaj koji poseduje inteligenciju, procesira podatke i ujedno ima ekran

Tekst: Marija Vidić

Ako bi u 2012. godini pokušali da razgovarate o najobičnijem mobilnom telefonu, poput modela kompanije Nokia koje su početkom 21. veka skoro svi ljudi bar u nekom momentu svog života posedovali, obavezno bi trebalo da naglasite da je reč o „glupom“ ili „starom“ mobilnom telefonu. Danas termin mobilni telefon označava pametni telefon, smartphone.

Ideju o pametnom telefonu, ili već nekoj spravi ne toliko konkretno definisanoj, osmislio je 1973. godine američki pronalazač grčkog porekla Teodor Paraskevakos. On je osmišljavao uređaje koji poseduju inteligenciju, procesiraju podatke i ujedno imaju ekran. Dve decenije pre nego što su napravljeni prvi pametni telefoni, Paraskevakosovi patenti, makar idejno, bili su ogroman korak napred jer su utrli put nekoj rudimentarnoj verzija uređaja koji može da komunicira sa bankom, vrši plaćanje i još nekoliko različitih usluga.

IBM SImon

Međutim, prvi pametni telefon koji je napravljen bio je IBM Simon. Nastao je 1992. godine u vreme kada se u Las Vegasu umesto današnjeg gigantskog Sajma potrošačke elektronike (Electronics Consumer Show, CES) događao Comdex. Simon. „Personalni komunikator“, uz telefoniranje je imao brojne funkcionalnosti kao što su kalendar, sat, kalkulator, adresar, program za pisanje, elektronska pošta, igrice… Prilično nalik današnjim telefonima. Takođe, kao i današnji telefoni, Simon je imao ekran osetljiv na dodir kojim je moglo da se upravlja olovčicom.

U to vreme još je bilo veoma komplikovano napraviti telefon koji može da obavi najveći deo onoga što radi kompjuter: omogući nekakvu spoljnu konekciju, sadrži osnovne „kancelarijske“ programe, veliki, pregledan ekran, kameru, i konačno, bateriju koja bi uz sve to omogućila višednevnu autonomiju. Još komplikovanije je bilo naterati ga da glatko radi.

No, ovo je vreme galopirajuće tehnologije. Na konkurenciju se nije mnogo čekalo – 1996. godine u saradnji sa kompanijom Hewlett-Packard napravljena je Nokia 9000.

Tek otprilike u to doba, kada je 1997. Ericsson napravio svoj koncept pametnog telefona GS88, skovan je termin smartphone. Onda su redom u posao ušli i ostali popularni proizvođači, da bi 2001. kanadski RIM (Research In Motion) predstavio svoj prvi BlackBerry, a Apple iPhone 2007. godine.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs