Вилис Кериjер (1876 - 1950)

Климатизациjа

Данашњи начин хлађења простора осмишљен је пре тачно 110 година, али не зато што је људима било вруће, већ да би се повећао квалитет рада једне штампарије из Бруклина

 

Текст: Марија Видић

Стари Римљани имали су развиjен систем подног греjања врелим ваздухом коjи су звали Hypocaustum, користили су угаљ и дрво за греjање, а у врелим данима водом су хладили зидове своjих кућа. У 2. веку у Кини jе измишљен ручно погоњени вентилатор, у средњем веку понегде су се куће хладиле уз помоћ воде и ветрењача, али тек jе на почетку 20. века захваљуjући напретку у области хемиjе измишљена данашња климатизациjа.

Вилис Кериjер, двадесетшестогодишњи дипломац Универзитета Корнел, радећи у компаниjи Бафало форџ покушавао jе током 1902. да реши проблем у производњи свог клиjента, литографско-штампарске компаниjе из Бруклина. Како би побољшао процес штампе, Керијер jе морао да уведе контролу не само температуре већ и влаге ваздуха у штампариjи.

Зато jе искористио познати начин греjања ваздухом кроз вреле цеви и потпуно га обрнуо. Ваздух jе у његовом уређаjу пролазио кроз врло хладне цеви – напуњене леденом водом – а успут jе уз температуру могао да се контролише и проценат влаге у ваздуху коjи би излазио.

За штампариjу, нижа температура и влага помогле су да папир задржи форму и димензиjе, а мастило поравнање.

Сем што је, по Керијеровом критеријуму, уређај за климатизацију морао да омогући контролисање температуре и влаге, он је накнадно додао још два: клима-уређај мора и да контролише циркулацију и вентилацију ваздуха као и да чисти ваздух. Свој патент из 1906. назвао је „апарат за третирање ваздуха“.

Убрзо jе, услед великих захтева за климатизациjом, основана компаниjа поз називом The Carrier Air Conditioning Company of Americа, данас широм света позната као Carrier корпорациjа.

Прва приватна кућа коjа jе хлађена захваљуjући систему који је осмислио Керијер налази се у Чапел Хилу, у Северноj Каролини. У тридесетим годинама 20. века у овој старинскоj кући изграђеноj у 18. веку, у џорџиjанском стилу, постављена jе мрежа цеви и отвора, добро скривених иза лаjсни из којих је избијао хладан или топао ваздух.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs