ЧАРЛС ДАРВИН (1809-1882)

Човек настао од примата

Истражите 13 идеја које су промениле свет

Теорија еволуције темељно мења начин промишљања о улози и положају човека, однос према религијским догмама, а донекле утиче и на друштвене процесе

У октобру 1838, енглески природњак Чарлс Роберт Дарвин (1809–1882) прочитао је jедан математички рад о популационом принципу Томаса Малтуса (1766–1834), обjављен 1798. године. Из њега је сазнао да jе повећање било коjе популациjе ограничено недостатком хране, тако да увек долази до борбе за преживљавање. Примењено на дотадашња биолошка истраживања, ово сазнање навело jе Дарвина на закључак о природном одабирању.

Била jе то револуционарна идеjа коjа jе могла да обjасни кључни узрок постепеног преображаjа старих облика живота у нове, сложениjе врсте. Дарвину jе било потребно пуних двадесет година да ту своjу визију уобличи у теориjу. 

Корени ове идеје сежу у 17. век, али, до револуције долази 1859. године. Дарвин објављује „Порекло врста“ као учење о „пореклу са модификациjама“. Први тираж књиге се распродаје за свега седам дана.

Поjам еволуциjе усвоjен jе знатно касниjе, али је свима, не само научницима, јасно да Дарвин нуди један сасвим нов поглед на свет.

Савремена, синтетичка теорија еволуције, несумњиво доказана и истражена, почива на три основне силе – мутацији, генетичком дрифту и борби за опстанак. Прецизност са којом еволуција објашњава промене у свету данас је сасвим незаменљива и готово у потпуности прожима све модерне науке о живом свету.

ШУМА ЗНАЊА

У оквиру изложбе „Шума знања“ Центар за промоцију науке је представио тринаест научних идеја које су промениле свет. Текстове је припремила група аутора: С. Бубњевић, Н. Грубач, М. Николић, Д. Вејновић, А. Брајовић, К. Вуковић, Т. Марковић и Б. Клобучар, а резензент је М. Ћирковић.

Истражите више о идејама које су промениле свет.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs