Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke posetio Priboj

 
Opština Priboj je odlučila da obraduje učenike osnovnih i srednjih škola posetom mobilnog planetarijuma Centra za promociju nauke. Svi školarci iz opštine Priboj praznike su proveli pod zvezdanim nebom planetarijumske kupole.
Mobilni tim Centra za promociju nauke bio je u petodnevnoj poseti Priboju. Od ponedeljka do petka, tačnije od 16. do 20. decembra, u sportskoj sali Gimnazije u Priboju, gde je planetarijum smešten, smenjivali su se učenici ovog grada i okolnih mesta u pohodu na digitalno zvezdano nebo. Svakog dana održano je po pet projekcija od po 45 minuta, u vremenskom intervalu od 10 do 14 časova. Svih pet dana, koliko je planetarijum bio postavljen u sportskoj sali Gimnazije, ulaz je bio besplatan.

Gradska uprava bila je organizator i pokrovitelj gostovanja, a svi posetioci mogli su da uživaju u interaktivnim projekcijama koje su držali naši iskusni predavači.

Mobilni planetarijum je sferni bioskop, koji projektuje slike zvezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u našem univerzumu, stvarajući tako nezamenjivo obrazovno iskustvo.

Projekcije u mobilnom planetarijumu su jedinstvena prilika za proširivanje znanja iz oblasti prirodnih nauka, kako kod đaka tako i kod nastavnika, i predstavljaju izuzetno zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje sa astronomijom i srodnim naukama.

Mobilni planetarijum CPN-a je za godinu dana obišao 31 grad u Srbiji i regionu, a preko 20.000 posetilaca je uživalo u astronomskim predstavama pod njegovom kupolom.  

podeli