UŽIVO: Tribina o aktuelnoj, ali kontroverznoj temi fizičkog kažnjavanja dece

U štampi, na televizijama i internetu vodi se debata o tome da li treba fizički kažnjavati decu. Mada je takav oblik vaspitanja suprotan civilizacijskim dometima i već dugo protivzakonit u Republici Srbiji, pojavile su se informacije kako postoje “naučne teorije i metode vaspitavanja” koje podstiču fizičko kažnjavanje u porodici.

Reagujući na ovo, više od 110 uglednih psihologa i pedagoga potpisalo je saopštenje protiv širenja takvih obmanjujućih vesti, posebno se osvrćući na popularne nastupe lekara i psihoterapeuta Zorana Milivojevića, koji je roditeljima savetovao da je primena sile u vaspitanju opravdana.

Kako bi se o ovoj značajnoj društvenoj temi razgovaralo pred publikom, a da se pritom na pravi način čuje i glas nauke, Centar za promociju nauke je organizovao posebnu CPN tribinu „Zašto ne treba tući decu“ na koju su pozvani psiholozi i pedagozi iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju, sa Učiteljskog fakulteta, Instituta za pedagoška istraživanja i iz Jedinice za prevenciju nasilja.

Tribina se održava u utorak, u 18 časova, u Naučnom klubu CPN-a. Ulaz je slobodan.

Više o ovoj temi možete saznati i na Elementarijumu, u vodiču za roditelje Elizabet Geršof.

CPN TRIBINA

„ZAŠTO NE TREBA TUĆI DECU“

Naučni klub Centra za promociju nauke (Knez Mihailova 5, 2. sprat)

Utorak, 16. decembar, u 18 časova

Učesnici: 

  • dr Nevena Buđevac, psiholog, član Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta i docent na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • dr Nada Polovina, viši naučni saradnik na Institutu za pedagoška istraživanja
  • Biljana Lajović, psiholog, koordinator Jedinice za prevenciju nasilja pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, CPN

 

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape