Jedanaest čitalaca koji su rešili najviše zadataka dobija pretplatu na časopis Elementi

UKUPNI REZULTATI

CPN akcija Moj današnji zadatak izazvala je veliko inetersovanje javnosti, a tokom desetodnevnog takmičenja u rešavanju matematičkih zadataka nadmetalo se čak 3100 ljudi. Jedanaest čitalaca koji su rešili najviše zadataka osvojili su pretplatu na časopis Elementi.

Statistika pokazuje da je od čitalaca koji su poslali svoje rešenje, kao i ime, prezime i i-mejl adresu, njih 123 tačno rešilo najmanje jedan zadatak, a 52 čitaoca su rešila samo jedan zadatak. Dva zadatka je rešilo 15 čitalaca, tri zadatka 14 čitalaca, četiri zadatka 5 čitalaca, pet zadataka 1o čitalaca, šest zadataka 4 čitalaca, sedam zadataka 4 čitaoca, a osam zadataka 8 čitalaca.

Elementarijum pretplatom na časopis Elementi nagrađuje 11 čitalaca. Među njima je petoro čitalaca koji su tačno rešili svih 10 zadataka i šestoro čitalaca koji su tačno rešili 9 zadataka. Pobednike takmičenja Centar ѕa promociju nauke kontaktiraće putem imejla.

NAGRAĐENI ČITAOCI

 • Ariana Basarić
 • Ivan Šarčev
 • Stefan Marić
 • Aleksandar Ristivojević
 • Jelena Delić
 • Darko Ninković
 • Bojan Stefanović
 • Lazar Perišić
 • Vesna Stojković
 • Nenad Pantelić
 • Marija Mitić

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 01. JUN

 

Deseti u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 01. juna u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je otvorilo i pokušalo da reši 300 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 54. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 45 čitalaca.

ZADATAK BROJ 10

Bučna agora, ulice i prolazi Aleksandrije. Pijačni dan. Euklid sa olakšanjem izbija na plato ispred Aleksandrijske biblioteke i posmatra divovski svetionik koji se nadvija nad lukom. Prepisivači su najzad završili kopiranje njegove knjige “Elementi”. Prepisivačka škola Velike biblioteke nadaleko je cenjena: sve ovde nastale kopije istovetne su originalima, osim razlike u jednom detalju – svaki prepisivač na rubu svitka koju napravi potpisuje se prvim slovom svog imena. Euklida dočekuje upravnik biblioteke Zenodot. Šetaju vrtovima biblioteke i uživaju u čaroliji tolikog znanja oko njih, toliko prijatnijeg od gradske buke, dok mu Zenodot priča o novim metodama katalogizacije svitaka. Euklidu jedna stvar nije jasna: ako se svaki prepisivač potpisuje samo prvim slovom svog imena, kako je moguće da ne nastane zabuna oko autora kopije ako postoje dva prepisivača sa istim inicijalom? Tada mu Zenodot, posvećeni ljubitelj Elemenata, otkriva jednu tajnu Aleksandrijske biblioteke: svi prepisivači imaju grčka imena sa različitim prvim slovima. Kada su stigli do repozitorijuma kopija, Zenodot Euklidu predaje svežanj svitaka “Elemenata” i kaže mu da treba da bude počastvovan: sam kralj Ptolemej I Soter naredio je biblioteci da svaki prepisivač napravi po jednu kopiju. Euklid na brzinu broji svitke i odgovovara: “Varaš se, Zenodote! Siguran sam da je najmanje jedan vaš prepisivač napravio dve”. Koliko je tačno svitaka izbrojao Euklid?

A) 2

B) 24

V) 25

G) 48

D) 8

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni u ponedeljak 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 10

 1. Stefan Marić
 2. Bojan Stefanović
 3. Nataša Kilibarda
 4. Goran Žebeljan
 5. Marko Jovanović
 6. Veljko Crnadak
 7. Ivan Šarčev
 8. Srđan Durković
 9. Leonard Trogrančić
 10. Renato Petrović
 11. Bogdanka Jakovljev
 12. Ilija Ilić
 13. Lazar Perišić
 14. Nebojša Mišić
 15. Žarko Korica
 16. Siniša Aćimović
 17. Jelena Ilić
 18. Jagoda Dalmacija
 19. Tijana Saranovac
 20. Ana Zdravković
 21. Jelena Delić
 22. Bogdan Brković
 23. Miloš Pusić
 24. Rade Tošović
 25. Katarina Stefanović
 26. Ranka Terzić
 27. Ana Dinčić Radulović
 28. Vesna Stojković
 29. Nemanja Stijak
 30. Milica Živković
 31. Bratislav Trajković
 32. Jelena Lazarević
 33. Nenad Pantelić
 34. Darko Ninković
 35. Ariana Basarić
 36. Aleksandar Jovanovac
 37. Vladan Ilić
 38. Aleksandar Ristivojević
 39. Aleksandra Kolak
 40. Ivan Bulajić
 41. Sreten Živković
 42. Marija Mitić
 43. Marija Mitić
 44. Anđelka Brković
 45. Aleksandra Panajotu

 

Istražite sadržaj i rezultate rešavanja pojedinačnih zadataka:

 

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 31. MAJ

 

Deveti u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 31. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je otvorilo i pokušalo da reši 272 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 53. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 40 čitalaca.

ZADATAK BROJ 9

Zima, pozni čas. Hladna noć nad Tuluzom. Pedesetogodišnji advokat i savetnik u gradskom parlamentu, Pjer de Ferma ubacuje cepanicu u kamin i nastavlja da čita Diofantovu ”Aritmetiku”. Uviđa fascinantnu stvar: jednačina an+bn=cn nema rešenje za prirodne brojeve a, b i c ako je n prirodni broj veći od dva. Dok sveća treperi, počinje da izvodi dokaz. Međutim, dole na ulici, zaustavlja se kočija i neko snažno udara na ulazna vrata. Užurban, Ferma beleži teoremu na margini “Aritmetike”, ali nema mesta za njen dokaz. Skriva knjigu i silazi do kapije. Mokar od snega i premoren od puta, na vratima je klijent – mladić iz porodice slavnih kockara, de Montenja. U ruci drži pismo preporuke od zajedničkog prijatelja iz Ruana, Bleza Paskala. Ferma mladom klijentu nudi kuvano vino i sluša njegovu priču. Kockajući se sa jednim gramzivim činovnikom kralja Luja XIV, u ključnom bacanju sa velikim ulogom, Montenj je bacio dve kockice i u zbiru dobio sedam. Nezadovoljan gubitkom, činovnik ga je optužio da vara i rekao da će biti osuđen i bačen u Bastilju. Ferma se osmehuje i kaže da ga na sudu u Parizu može odbraniti samo jednim brojem. Kojim?

A) 1/12

B) 1/6

V) 1/18

G) 1/36

D) 0

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 9

 1. Bojan Stefanović
 2. Stefan Marić
 3. Ivan Šarčev
 4. Nemanja Nešković
 5. Dražen Kuprešanin
 6. Nebojša Šinka
 7. Rade Tošović
 8. Renato Petrović
 9. Siniša Aćimović
 10. Ranka Terzić
 11. Katarina Stefanović
 12. Miroslava Mihajlović
 13. Aleksandar Milosavljević
 14. Jelena Ilić
 15. Nenad Pantelić
 16. Srđan Durković
 17. Ilija Ilić
 18. Goran Žebeljan
 19. Ana Zdravković
 20. Tijana Saranovac
 21. Lazar Perišić
 22. Marko Jovanović
 23. Bogdan Brković
 24. Ariana Basarić
 25. Darko Ninković
 26. Filip Ranđelović
 27. Bratislav Trajković
 28. Bogdanka Jakovljev
 29. Vesna Stojković
 30. Jelena Lazarević
 31. Aleksandar Ristivojević
 32. Aleksandra Panajotu
 33. Aleksandra Kolak
 34. Jelena Delić
 35. Iva Veljković
 36. Tamara Bošnjaković
 37. Anđelka Brković
 38. Sreten Živković
 39. Marija Mitić
 40. Marija Mitić

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 30. MAJ

 

Osmi u seriji zadataka sa Licima matematike je izazvao brojne nedoumice. Poslednja rečenica zadatka se mogla shvatiti dvojako, tako da se redakciji portala Elementarijum javilo na desetine čitalaca sa molbom da se pitanje pojasni. Zanimljivo je da se u zavisnosti od toga kako je tumačeno značenje jedne reči u ovom zadatku on mogao ispravno rešiti na dva načina. Zbog toga je redakcija Elementarijuma donela odluku da kod ovog zadatka prizna oba potencijalna rešenja kao ispravna.

Zadatak je inače objavljen 30. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Tokom jednog dana ga je otvorilo i pokušalo da reši 353 čitaoca, a rešenja je poslalo njih 63. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 47 čitalaca. Zadatak je na jedan način rešilo 16, a na drugi 32 čitaoca.

ZADATAK BROJ 8

Ćerka lorda Bajrona, Ada Lavlejs nosi korpu sa kolačima dok šeta tek otvorenim Regentovim parkom sa astronomkinjom Meri Samervil. Pričajući o diferencijalnoj mašini, prijateljice nailaze na grupu od tačno 100 devojčica iz obližnje škole Sv. Marilebon. Prepoznavši ih, devojčice se oduševljeno okupljaju oko poznatih naučnica. Ada razmišlja da li ima dovoljno kolača za svih 100 devojčica. Nakon toga smišlja sledeći algoritam: svih sto staju u kolonu, jedna iza druge, tako da svaka vidi sve devojčice ispred sebe. Svakoj devojčici stavlja na glavu ili belu ili plavu kapu – i svaka devojčica koja pogodi boju svoje kape dobija kolač. Devojčice ne smeju da se okreću i svaka koja kaže bilo šta osim ”bela” ili ”plava” ne dobija kolač. Pre nego što dobiju kape, devojčice smišljaju strategiju da što više njih dobije kolač. Za koliko najviše devojčica Ada ima kolače?

A) 50

B) 75

V) 99

G) 100

D) ni za jednu

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 8

 1. Bojan Stefanović
 2. Iva Veljković
 3. Marko Jovanović
 4. Ilija Ilić
 5. Nemanja Nešković
 6. Ivan Šarčev
 7. Tijana Saranovac
 8. Dražen Kuprešanin
 9. Nataša Kilibarda
 10. Jagoda Dalmacija
 11. Stefan Marić
 12. Žarko Korica
 13. Maja Damjanović
 14. Mitar Damjanović
 15. Jelena Lazarević
 16. Ranka Terzić
 17. Nenad Pantelić
 18. Bratislav Trajković
 19. Aleksandra Panajotu
 20. Nenad Andrić
 21. Nikola Gujaničić
 22. Aleksandra Milosavljević
 23. Lazar Nikolić
 24. Renato Petrović
 25. Jelena Delić
 26. Katarina Stefanović
 27. Sanja Pavličević
 28. Aleksandar Milosavljević
 29. Vesna Stojković
 30. Veljko Crnadak
 31. Goran Žebljan
 32. Aleksandra Kolak
 33. Filip Ranđelović
 34. Marija Stanković
 35. Darko Ninković
 36. Ariana Basarić
 37. Lazar Perišić
 38. Aleksandar Ristivojević
 39. Dejan Dobrosavljević
 40. Ana Prodanović
 41. Sreten Živković
 42. Marko Mitić
 43. Nebojša Mišić
 44. Marija Mitić
 45. Marija Mitić
 46. Anđelka Brković
 47. Tamara Bošnjaković

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 28/29. MAJ

 

Sedmi u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 28. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Ovaj zadatak je otvorilo i pokušalo da reši do sada najviše čitalaca, 550, a rešenja je poslalo njih 67. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 40 čitalaca.

ZADATAK BROJ 7

Vlaga i neonsko osvetljenje nad Gradom robota. Dva kiborga prodaju zabranjene čipove sve dok ih laseri ne oteraju u podzemlje. Zuj letelice se gubi u visini. Ćutljiv i mrzovoljan, Bladerunner vas gura kroz vrata. Sproveo vas je na testiranje. Našli ste se u jarko osvetljenoj prostoriji sa četiri bela stola. No, niste sami. Neko vas posmatra iza stakla. Prepoznajete njegovo lice – matematičar Alan Tjuring, otac mašina. Sprovešće test da ustanovi da li ste čovek ili android. Na svakom stolu je jedno od četiri pitanja na koje morate da odgovorite:

Pitanje 1: Koje je prvo po redu pitanje gde je tačan odgovor pod v?

A) Pitanje 3

B) Pitanje 4

V) Pitanje 1

G) Pitanje 2

Pitanje 2:  Koje je prvo po redu pitanje, gde je tačan odgovor pod a?

A) Pitanje 4

B) Pitanje 2

V) Pitanje 3

G) Pitanje 1

Pitanje 3: Koje je prvo po redu pitanje, gde je tačan odgovor pod g?

A) Pitanje 1

B) Pitanje 2

V) Pitanje 4

G) Pitanje 3

Pitanje 4: Koje je prvo po redu pitanje, gde je tačan odgovor pod b?

A) Pitanje 2

B) Pitanje 4

V) Pitanje 3

G) Pitanje 1

 

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 7

 1. Filip Ranđelović
 2. Stefan Marić
 3. Marko Jovanović
 4. Ivan Šarčev
 5. Bojan Stefanović
 6. Ariana Basarić
 7. Marko Stanojević
 8. Srđan Durković
 9. Jelena Delić
 10. Nataša Kilibarda
 11. Darko Ninković
 12. Ignjat Jovančević
 13. Ano Niman
 14. Bojana Trišić
 15. Jelena Lazarević
 16. Aleksandar Živančević
 17. Aleksandar Milosavljević
 18. Aleksandra Kolak
 19. Lazar Perišić
 20. Nenad Pantelić
 21. Vesna Stojković
 22. Ilija Ilić
 23. Katarina Stefanović
 24. Borislav Trajković
 25. Marija Stanković
 26. Bogdan Brković
 27. Marko Purić
 28. Marija Mitić
 29. Marija Mitić
 30. Veljko Crnadak
 31. Iva Veljković
 32. Strahinja Fizz
 33. Nemanja Stijak
 34. Sreten Živković
 35. Rade Tošović
 36. Aleksandar Ristivojević
 37. Renato Petrović
 38. Ana Prodanović
 39. Goran Žebeljan
 40. Anđelka Brković

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 27. MAJ

 

Šesti u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 27. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je tokom jednog dana otvorilo i pokušalo da reši 269 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 53. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 27 čitalaca.

ZADATAK BROJ 6

Matematičar Terens Tao putuje iz Prinstona na dodelu Fildsove medalje. No, zadubljen u jedno rešenje parcijalne diferencijalne jednačine, propušta voz za Njujork i uveliko kasni na let za Madrid. U zadnji čas dolazi na aeorodrom JFK i probija se kroz bezbednosne kontrole. Najzad, stiže do gejta kao poslednji putnik, stoti po redu. Međutim, ukrcavanje još uvek traje – putnici stoje na ulazu u kabinu. Prvi putnik nije seo na svoje mesto, već na sedište koje je izabrao metodom slučajnog izbora. Kapetan leta insistira da se putnici što brže smeste. Zato svaki sledeći putnik ulazi i pokušava da sedne na svoje mesto, ali ako je ono zauzeto bira neko od slobodnih mesta. Kolika je verovatnoća da Terens kao poslednji sedne baš na ono mesto čiji broj mu je naveden na karti?

A) 1%

B) 50%

V) 100%

G) 1,01%

D) 0%

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 6

 1. Nenad Pantelić
 2. Bojan Stefanović
 3. Ivan Šarčev
 4. Filip Ranđelović
 5. Aleksandra Panajotu 
 6. Stefan Marić
 7. Dragan Dimitrijević
 8. Goran Žebeljan
 9. Ljupka Pavlović
 10. Ana Zdravković
 11. Nemanja Nešković
 12. Katarina Stefanović
 13. Miroslava Mihajlović
 14. Ranka Terzić
 15. Nemanja Stijak
 16. Sreten Živković
 17. Marija Mitić
 18. Marija Mitić
 19. Ariana Basarić
 20. Veljko Crnadak
 21. Lazar Perišić
 22. Darko Ninković
 23. Bogdan Brković
 24. Jelena Delić
 25. Miloš Đokić
 26. Aleksandar Ristivojević
 27. Anđela Brković

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 26. MAJ

 

Peti u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 26. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je tokom jednog dana otvorilo i pokušalo da reši 290 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 57. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 28 čitalaca.

ZADATAK BROJ 5

Kada se vratio sa jednog od brojnih putovanja po Africi i Aziji, Fibonači je ispred svoje kuće u Pizi našao zeca i zečicu. Životinje su mu pravile društvo dok je prevodio spise arapskih matematičara. Nakon dva meseca, zečica je okotila još dva zeca, takođe mužjaka i ženku, a Fibonačija je posetio njegov nemački prijatelj i ljubitelj matematike, car Fridrih II. Fibonači je pogledao svoju malu baštu i upitao cara da mu pokloni dukat za svaki par zečeva. Pošto ih je dobro hranio, zečevi nisu umirali, svaki par je bio polno zreo nakon dva meseca, a zečice su uvek na svet donosile mužjaka i ženku. Koliko dukata je car poklonio Fibonačiju nakon godinu dana od njihovog susreta?

A) 610

B) 89

V) 99

G) 144

D) 34

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 5

 1. Stefan Marić
 2. Filip Ranđelović
 3. Ivan Šarčev
 4. Ariana Basarić
 5. Jelena Ilić
 6. Leonard Trogrančić
 7. Srđan Durković
 8. Ivica Nikolić
 9. Jelena Delić
 10. Katarina Stefanović
 11. Miroslava Mihajlović
 12. Ranka Terzić
 13. Tamara Bošnjaković
 14. Marko Stanojević
 15. Ilija Ilić
 16. Rade Tošović
 17. Ana Prodanović
 18. Nemanja Stijak
 19. Nemanja Nešković
 20. Bogdan Brković
 21. Nataša Kilibarda
 22. Aleksandra Stevović
 23. Lazar Perišić
 24. Marko Jovanović
 25. Ivan Bulajić
 26. Vesna Stojković
 27. Aleksandar Ristivojević
 28. Anđelka Brković

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 25. MAJ

 

Četvrti u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 25. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je tokom jednog dana otvorilo i pokušalo da reši 310 čitalaca, a rešenja je poslalo njih68 Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 43 čitalaca.

ZADATAK BROJ 4

Matematički genije Grigorij Pereljman je nestao. Odbio je nagradu od milion dolara i napustio Sankt Petersburg, bežeći od novinara i drugih matematičara. Krenuo je u potragu sa idejom da nađe takvo mesto na površini lopte iz kojeg kada pođe 100 koraka na sever, zatim 100 koraka na istok i 100 koraka na jug ponovo stane u onu tačku iz koje je pošao. Brojao je korake tamo i ovamo, a onda shvatio da zna za bar dve takve tačke na planeti. Koje su to tačke?

A) Severni i Južni pol

B) Bilo koja dva mesta na ekvatoru koja su udaljena 100 koraka

V) Južni pol i bilo koje mesto 100 koraka južnije od 100 koraka dugačke paralele

G) Sva ona mesta koja se nalaze na paraleli dužine 100 koraka, kao i Severni pol

D) Pogrešio je – ne postoje takve tačke

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 4*

 1. Stefan Marić
 2. Darko Ninković
 3. Rade Tošović
 4. Nikola Gujaničić
 5. Nebojša Mišić
 6. Leonard Trogrančić
 7. Ariana Basarić
 8. Ivan Šarčev
 9. Goran Žebeljan
 10. Nemanja Nešković
 11. Aleksandra Stevović
 12. Marko Čančar
 13. Nataša Kilibarda
 14. Bojan Stefanović
 15. Jelena Delić
 16. Jagoda Dalmacija
 17. Marko Radosavljević
 18. Katarina Stefanović
 19. Anđelka Brković
 20. Miroslava Mihajlović
 21. Lazar Nikolić
 22. Nenad Pantelić
 23. Veljko Crnadak
 24. Sreten Živković
 25. Aleksandar Ristivojević
 26. Veljko Vranić
 27. Jana Stanojević
 28. Aleksandra Panajotu
 29. Vesna Stojković
 30. Bogdan Brković
 31. Nemanja Stijak
 32. Bratislav Trajković
 33. Filip Ranđelović
 34. Jelena Lazarević
 35. Marija Mitić
 36. Ana Prodanović
 37. Maja Damjanović
 38. Jelena Veljković
 39. Marija Mitić
 40. Miljana Jovanović
 41. Nenad Dragičević
 42. Anika Vučićević
 43. Ivan Popović

* Tekst zadatka 4 je izmenjen u sredu, 25. maja u 10.30 časova, kako bi se otklonila jezička greška. Svim čitaocima koji su poslali rešenje pre ovog trenutka, bez obzira na odgovor, rešenje je priznato kao tačno. (Prim. ur.)

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 24. MAJ

 

Treći u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 24. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je tokom jednog dana otvorilo i pokušalo da reši 388 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 80 Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 34 čitalaca.

ZADATAK BROJ 3

Jutro pod beogradskom tvrđavom, na Dunavu. Mladi beogradski alasi, mamurni od neprospavane noći, izgurali su barku pevušeći „Što se bore misli moje“. Ugledni profesor i majstor ribolovačkog zanata, Mika Alas podiže ruke i utišava svoje šegrte. Četiri šarana plivaju Dunavom na jednakom rastojanju jedan od drugog. Mladi alasi gledaju vodu, ali ne vide sva četiri šarana koje vidi Mika Alas. Koliko je najviše šarana moglo da ispliva na površinu reke tako da rastojanja među njima ostanu jednaka?

A) 4

B) 3

V) 2

G) 1

D) nijedan

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 3

 1. Bojan Stefanović
 2. Ivan Šarčev
 3. Aleksandar Ristivojević
 4. Ana Prodanović
 5. Siniša Aćimović
 6. Marko Čančar
 7. Aleksandra Stevović
 8. Ariana Basarić
 9. Aleksandra Ilić
 10. Darko Ninković
 11. Maja Damjanović
 12. Jelena Delić
 13. Nemanja Nešković
 14. Veljko Crnadak
 15. Leonard Trogrančić
 16. Katarina Stefanović
 17. Veljko Vranić
 18. Bogdanka Jakovljev
 19. Jelena Lazarević
 20. Vesna Stojković
 21. Nenad Pantelić
 22. Lazar Perišić
 23. Kata Kocić
 24. Bratislav Trajković
 25. Marija Mitić
 26. Katarina Stefanović
 27. Nebojša Dinčić
 28. Aleksandra Kolak
 29. Stefan Marić
 30. Mitar Damjanović
 31. Nemanja Stijak
 32. Miloš Pusić
 33. Tatjana Gavrilović
 34. Filip Ranđelović

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 23. MAJ

 

Drugi u seriji zadataka sa Licima matematike objavljen je 23. maja u dnevnom listu Danas i na portalu Elementarijum. Zadatak je tokom jednog dana otvorilo i pokušalo da reši 215 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 62. Tačno rešenje sa jedinstvenom i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslao je 41 čitalac.

ZADATAK BROJ 2

Nakon što je probio zidine Sirakuze, posle iscrpljujuće dvogodišnje opsade, rimski vojskovođa Marko Klaudije Marcel naredio je legionarima da u pet kolona uđu u grad, pronađu slavnog Arhimeda i poštede mu život. Čekajući da upozna osvajače kojima su njegove ratne sprave zadale toliko muke, Arhimed je ravnodušno popravio togu i lupkajući štapom nacrtao krug u pesku. Kad je ugledao Rimljane, najednom mu je sinulo pitanje – kako podeliti krug na što više delova sa tačno pet pravih linija? Rimljani su mu prišli, ali Arhimed se zadubio u problem i nije hajao za njih. „Ne dirajte mi krugove“, uzviknuo je i nastavio da rešava zadatak. Na koliko delova je Arhimed uspeo da podeli krug pre nego što ga je usmrtio rimski legionar?

A) 9

B) 11

V) 13

G) 14

D) 16

*Sa objavljivanjem novog zadatka zatvoreno je slanje rešenja za prethodni dan, ali, ako niste, možete pokušati da ga rešite. Rešenje i ukupni rezultati će biti objavljeni 6. juna.

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK BROJ 2

 1. Filip Vasiljević
 2. Sara Lazić
 3. Tamara Bošnjaković
 4. Veljko Crnadak
 5. Bojan Stefanović
 6. Ivan Šarčev
 7. Ariana Basarić
 8. Bratislav Trajković
 9. Anđela Donević
 10. Aleksandra Panajotu
 11. Aleksandra Stevović
 12. Ana Prodanović
 13. Marko Mitić
 14. Marko Stanojević
 15. Marko Čančar
 16. Anika Vučićević
 17. Stefan Marić
 18. Jana Stanojević
 19. Bogdanka Jakovljev
 20. Zoran Mandić
 21. Nenad Pantelić
 22. Darko Ninković
 23. Nataša Kilibarda
 24. Rade Tosović
 25. Jana Milenković
 26. Siniša Aćimović
 27. Jelena Delić
 28. Lazar Perisić
 29. Aleksandar Ristivojević
 30. Nenad Dragićević
 31. Aleksandar Ćosić
 32. Goran Žebeljan
 33. Marija Mitić
 34. Jelena Lazarević
 35. Miodrag Jovanović
 36. Kata Kocić
 37. Sreten Živković
 38. Marija Mitić
 39. Slaviša Tasić
 40. Ivan Bulajić
 41. Vesna Stojković

 

 

REZULTATI REŠAVANJA ZADATKA ZA 21/22. MAJ

 

Prvi u seriji zadataka sa Licima matematike, objavljen 21. maja, čitaoci su rešavali tokom subote i nedelje. Zadatak je otvorilo i pokušalo da reši 470 čitalaca, a rešenja je poslalo njih 90. Tačno rešenje sa i-mejl adresom i punim imenom i prezimenom poslalo je 66 čitalaca.

ZADATAK BROJ 1

Jednog jutra u Bagdadu, bilo je to baš ono jutro kad su jorgovani divno mirisali, kalif Harun Al Rašid poklonio je svom omiljenom matematičaru Al Horezmiju deset zlatnih dirhama, abasidskih novčića. Razmišljajući manje o jorgovanu, a više o kvadratima, Al Horezmi je na radni sto poređao 10 dirhama tako da na svakom kalifovo sveto ime bude sa gornje strane. Drugog dana je došao do stola i okrenuo svaki drugi zlatnik. Trećeg dana je okrenuo svaki treći i tako redom, sve dok desetog dana nije okrenuo samo poslednji. Koliko zlatnika je nakon ovog algoritma ostalo u početnom položaju?

A) 1

B) 2

V) 3

G) 4

D) Nijedan

LISTA ČITALACA KOJI SU TAČNO REŠILI ZADATAK

 1. Vesna Erdelji
 2. Ariana Basarić
 3. Dara Skorupan
 4. Goran Žebeljan
 5. Bojan Nestorović
 6. Marko Gaćinović
 7. Anđela Donević
 8. Snezana Karanović
 9. Zarko Korica
 10. Gordana Stojanović
 11. Ivan Šarčev
 12. Nevena Stanišić
 13. Sanja Pavličević
 14. Rade Tošović
 15. Mira Jovanović
 16. Velja Cvetković
 17. Mira Jovanović
 18. Leonard Trogrančić
 19. Nikola Tasic
 20. Darko Ninkovic
 21. Bratislav Trajković
 22. Bojana Nikoletić
 23. Jana Stanojević
 24. Marko Mitić
 25. Aleksandar Dimitrijević
 26. Samir Isaku
 27. Sara Lazić
 28. Bojan Stefanović
 29. Miloš Kuvekalović
 30. Nebojša Mišić
 31. Ana Zdravković
 32. Nataša Kilibarda
 33. Dejan Dobrosavljević
 34. Snežana Dopudj
 35. Filip Vasiljević
 36. Stefan Marić
 37. Srđan Durković
 38. Aleksandar Ristivojević
 39. Jovan Markov
 40. Miodrag Jovanović
 41. Lazar Perišić
 42. Danijela Lalić
 43. Vesna Stojković
 44. Veljko Crnadak
 45. Jelena Delić
 46. Jelena Lazarević
 47. Radoš Tadić
 48. Anika Vučićević
 49. Aleksandar Pavlović
 50. Sreten Živković
 51. Ana Dinčić Radulović
 52. Aleksandra Panajotu
 53. Budimir Milić
 54. Bogdanka Jakovljev
 55. Aleksandra Stevović
 56. Marko Čančar
 57. Nenad Pantelić
 58. Kata Kocić
 59. Tamara Bošnjaković
 60. Nataša Veselinović
 61. Dušan Kostić
 62. Siniša Aćimović
 63. Žarko Nikolić
 64. Marija Mitić
 65. Nenad Dragičević
 66. Kristina Prinčevac

 

 

LICA MATEMATIKE. Uključite se. Rešavanje ovih zadataka je prilika da provedete vreme nad Arhimedovim krugovima, da krenete potragu za Pereljmanom i ribolov sa Mikom Alasom, da osetite Bagdad Al Horezmija i duh putovanja Leonarda iz Pize.

Podelite iskustvo sa Licima matematike.

 

podeli
povezano
Ada Lavlejs
Arhimed