Povodom Dana nauke u Srbiji, 10. jula, Centar za promociju nauke u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu prvi put organizuje jedinstvenu seriju predavanja pod nazivom Science at the Bar – Svrati na nauku. Tim povodom iz Izraela dolaze renomirani naučnici, koji će, uz kolege iz Srbije, u opuštenoj atmosferi beogradskih kafea i barova održati seriju predavanja, od 8. do 11. jula.

Koncept približavanja naučnih tema i radova široj publici u neformalnom ambijentu, kao i večernji izlasci tokom kojih se sluša i razgovara o nauci, izuzetno su popularni u Izraelu. Ideja je prvenstveno zaživela u Tel Avivu, gradu koji je poznat kao „grad koji nikad ne spava“, baš kao i Beograd.

Gosti iz Izraela dolaze u srpsku prestonicu sa nekim od svojih najzanimljivijih predavanja iz oblasti fizike, biomolekularne nauke i zoologije, dok će domaći predavači govoriti o istraživanjima i saznanjima na polju meteorologije, evolucione biologije i etnomuzikologije. Kako je otkrivena „božja čestica“, šta da očekujemo od „klimatskog ringišpila“ u budućnosti ili šta možemo da naučimo od žirafe i slona, samo su neka od zanimljivih pitanja o kojima će se govoriti.

Predavanja naučnika iz Srbije i Izraela, dve zemlje koje ove godine obeležavaju 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa, biće otvorena za javnost i održaće se na raličitim lokacijama. Gosti iz Izraela će predavanja održati na engleskom, a naučnici iz Srbije na srpskom jeziku.

Lokacije: Smokvica Vračar; Smokvica Dorćol; Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd; Baš.ta craft & draft, Cetinjska.

Jahel Vilan, ambasador Izraela, i dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a

 

PROGRAM:

Petak, 8. jul

KC Studentski grad (Bulevar Zorana Đinđića 179)   

20:00 dr Mihal Topaz (Michal Topaz) i Vered Šapiro (Vered Shapiro): An elephant, a Giraffe, and an engineer walk  into a bar – when wild science leads to wild ideas

21:00 dr Mirko Đorđević: Materinska kletva trojanskih ženki

 

Subota, 9. jul

Baš.ta craft & draft (Cetinjska 15)

18:00 dr Ziv Cvighaft (Zeev Zwighaft): „Social Jet-Lag“ – The Human Biological Clock in the Modern Age

19:00 Milan Cerović: Čuvanje kulturnog nasleđa među akademcima u Beogradu

 

Nedelja, 10. jul (Dan nauke)

Smokvica Vračar (Molerova)

18:00 Svečano otvaranje povodom Dana nauke

18:30 prof. Eilam Gros (Eilam Gross): 10 years to the Higgs Boson Discovery

19:15 dr Dražen Drašković: Da li smo još uvek pametniji od računara?

20:00 dr Ziv Cvighaft (Zeev Zwighaft): Social Jet-Lag – The Human Biological Clock in the Modern Age 

 

Ponedeljak, 11. jul

Smokvica Dorćol (Gospodar Jovanova 45)

20:00 dr Mihal Topaz (Michal Topaz) i Vered Šapiro (Vered Shapiro): An elephant, a Giraffe, and an engineer walk  into a bar – when wild science leads to wild ideas

20:45 dr Vladimir Đurđević: „Klimatski ringišpil“ – Rizik za prirodu i društvo

 

 

 

 

 

 

podeli