Otkrijte 13 naučnih ideja koje su promenile svet!

Nakon izložbe robota, interaktivnih matematičkih eksponata, poslednjih CERN-ovih dostignuća, Deset otvorenih pitanja nauke i brojnih drugih naučnopopularnih tema, Centar za promociju nauke ove zime u Beogradu, u okviru izložbe „Šuma znanja“, predstavlja 13 naučnih ideja koje su promenile svet.

Izložba je organizovana u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i brojnim drugim partnerima iz privrede. Otvorena je od 17. decembra 2013, u prizemlju Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5.

Ovom interaktivnom izložbom, zabavnom za sve uzraste, rekonstruisan je šumski ekosistem koji je smešten u centar Beograda. Međutim, osim bogate flore i faune, posetioci „Šume znanja“ će u okviru izložbe imati priliku da na listovima skrivenim u šumi otkriju i pronađu najveće ideje čovečanstva.

Ove zime, od 17. decembra, Centar za promociju nauke otvara izložbu „Šuma znanja“, u prizemlju Robne kuće „Beograd” u Knez Mihailovoj ulici 5, u Beogradu.

Reč je o idejama iz kojih su isklijale čitave nove nauke, tehnološke paradigme i novi načini razmišljanja. Do spiska od 13 tema se došlo kroz 20 različitih lista koje su u poslednje tri godine objavili vodeći naučnopopularni časopisi – merenjem učestalosti pojavljivanja pojedinih naučnih ideja, CPN je izabrao 13 onih koje najutucajniji kreatori javnog promišljanja smatraju ključnim za moderan svet.

Ove naučne ideje skrivene su među stablima, lišćem, biljkama i životinjama – u autentičnom ambijentu rekonstruisanom u samom centru prestonice. Sakrivši naučne ideje usred „istinske šume“, CPN želi da ukaže na to kako se odvija proces otkrića i da se on može opisati metaforom putovanja kroz šumu.

U okviru izložbe, koja je smeštena u prizemlju prostora Robne kuće „Beograd“, organizovana je serija predavanja, filmskih projekcija i tribina.

podeli