U današnjem svetu generišemo ogromne količine podataka, od aktivnosti na društvenim mrežama, onlajn kupovine, saobraćaja, vremenskih senzora do velikih naučnih eksperimenata. Ovogodišnja, dvanaesta po redu naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike, čiji je slogan Stvarnost očima velikih podataka, predstavlja kako se veliki podaci koriste u svakodnevnom životu i u najrazličitijim oblastima nauke i privrede. Maj mesec matematike (M3) ove godine traje od 14. maja do 4. juna, a program i izložba odvijaće se u Silosima Beograd. 

Šta su veliki podaci? Posetioci će kroz ovu izložbu moći da se udube u istoriju, prirodu i širinu primene velikih podataka, da postave pitanja o njihovoj dostupnosti i etici korišćenja i otkriju kako su se veliki podaci transformisali i unapredili oblasti kao što su nauka, zdravstvo, finansije, sport i mnoge druge.

Kao uvod u celu izložbu, pripremili smo interaktivni rečnik, leksikon pojmova u vezi sa velikim podacima, koji će kroz proširenu realnost oživeti delove izložbe na ekranu.

UPOTREBA VELIKIH PODATAKA U POLJOPRIVREDI

Tehnologija baratanja velikim podacima otvorila je mogućnost optimizovanja procesa koje poznajemo i usavršavamo vekovima. Ta nova perspektiva sagledavanja problema, bazirana na podacima (data driven), omogućava da konkretnije i realnije sagledamo probleme i rešavamo ih u realnom vremenu, ali i da, koristeći matematičke modele, predviđamo prinose i pronalazimo najbolja rešenja.

Uređaj Plant-O-Metar BioSens instituta koristi algoritme mašinskog učenja i analize velikih podataka kako bi u realnom vremenu analizirao useve i pratio biljke. Koristeći matematičke modele, on omogućava da predviđamo prinose i pronalazimo najbolja rešenja za gajene biljke, kao i za ljude, pomažući da se smanji ugljenični otisak poljoprivrednih useva, odnosno zagađenje životne sredine.

ChatGPT: KOMUNIKACIJA IZMEĐU ČOVEKA I VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Jezički modeli VI kao što je ChatGPT već menjaju i oblikuju komunikaciju između čoveka i veštačke inteligencije. Šta je to tehnologija obrade prirodnog jezika? Da li čet-bot može da nas ubedi da razgovaramo sa pravim čovekom? U Silosima se bavimo i komunikacijskim veštinama veštačke inteligencije i načinom na koji ova vrsta  pismenosti može da doprinese ljudima u obavljanju raznih poslova i pretraživanju podataka.

ŽENE U STEM-U (Science, Technology, Engineering, Math)

Izložba „Žene u STEM-u vodi posetioce kroz naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, koje su dale ili i dalje pružaju revolucionarni doprinos ovim oblastima, često uz velike izazove da savladaju društvena očekivanja u sredini u kojoj žive i rade.

KOMPJUTERSKI DIZAJN PROTEINA

Kompjuterski dizajn proteina predstavlja izuzetno moćan alat u savremenim istraživanjima molekularne biologije i hemije. Najveća prednost ovog pristupa je kreiranje potpuno novih proteina, nezabeleženih u eksperimentalnim studijama, u svrhu raznih primena u oblastima kao što su medicina, industrija i energetika. Osim toga, omogućava i precizno projektovanje struktura proteina i predviđanje njihovih svojstava i funkcija, što je od izuzetne važnosti za razumevanje bioloških procesa i razvoj novih terapija. Na Istraživačko-razvojnom institutu za veštačku inteligenciju Srbije istraživači se bave dizajnom kratkih proteina sa ciljem blokiranja funkcije određenih proteina vezivanjem za njih.

Pored ovoga, na izložbi će biti predstavljeni radovi sa ovogodišnjeg M3 Mejkers Laba, koje je kreiralo 30 srednjoškolaca iz cele Srbije. Teme koje su učesnici ovog M3 Laba odabrali su društveno angažovane i imaju cilj da podstaknu posetioce manifestacije Maj mesec matematike da razmisle o ulozi podataka koje svakodnevno ostavljaju na internetu, njihovoj potencijalnoj zloupotrebi, kao i zašto je važno da razumemo kako algoritmi funkcionišu, kako bismo bili svesni svih novina koje postdigitalno doba donosi.

PARTNERI MANIFESTACIJE

Institut BioSens

BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-ja u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi.

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju

Misija Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju jeste da na jednom mestu okupi celokupan istraživački potencijal u domenu veštačke inteligencije širom Srbije. Jedan od glavnih zadataka Instituta je da postane inkubator startap kompanija, sa ciljem da se patentiraju i komercijalizuju ključna otkrića. Takođe, Institut za VI povezuje nauku i privredu u oblasti veštačke inteligencije, kako bi se pomogao transfer tehnologije u Srbiji. U cilju modernizacije obrazovanja i privrede u Srbiji, Institut popularizuje fundamentalne discipline neophodne za razvoj veštačke inteligencije: matematiku, kompjuterske nauke, biologiju, lingvistiku i dr.

Državni data centar

Državni data centar je po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan od najsavremenijih u regionu i u njemu je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije. Podaci i oprema različitih državnih institucija su smešteni u Državni data centar, među kojima su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Ministarstvo poljoprivrede i mnogi drugi. U centru se nalaze oprema i podaci Kancelarije za IT i eUpravu, kao i Državna Oracle cloud infrastruktura.

Silosi Beograd

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret, čija su četiri stuba delovanja obrazovanje, umetnost, sport i ekologija. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Leonore Vekić, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, a organizovani su i događaji u okviru manifestacija EXIT, Bitef, Belgrade Fashion Week, Lovefest i brojni drugi.

 

 

podeli