U sredu, 3. februara, sa početkom u 19 časova, održaće se onlajn promocija novog izdanja Centra za promociju nauke. Razgovor o knjizi „Vanzemaljski jezici“ možete pratiti uživo na Youtube kanalu CPN-a

Prva promocija najnovijeg izdanja Centra za promociju nauke Vanzemaljski jezici održaće se onlajn, u sredu, 3. februara, sa početkom u 19 časova.

Prenos razgovora o knjizi Vanzemaljski jezici možete pratiti uživo putem sledećeg LINKA na Youtube kanalu Centra za promociju nauke.

 

Učestvuju:

Dr Mašan Bogdanovski, prevodilac knjige Vanzemaljski jezici

Profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i diplomirao. Težište njegovog istraživanja je na predmetu teorija saznanja, a naročito je zainteresovan za empirističku tradiciju i istoriju epistemologije, sa posebnim naglaskom na helenističku epistemologiju i britanski empirizam. Objavljuje i u oblastima filozofije duha i religije.

Dr Darko Donevski, astrofizičar

Stipendista italijanske vlade u oblasti kosmologije, u okviru projekta „Prašina u ranom svemiru“. Doktorirao je 2018. na Univerzitetu Eks-Marselj, u Francuskoj, sa temom „Evolucija dalekih galaksija“. Kao stipendista, boravio je na institutima u Lajdenu (Holandija) i Tuluzu (Francuska). Osnovne studije završio je na Univerzitetu u Novom Sadu. Stalni je saradnik časopisa Elementi.

Moderira:

Ivan Umeljić, urednik izdanja

Rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke.

____________

 

O knjizi Vanzemaljski jezici

Pitanje koje nas je oduvek beskrajno intrigiralo: „Da li smo sami u vasioni?“, uvek je praćeno i onim drugim, još složenijim: „Ako život van Zemlje postoji, kako bismo komunicirali sa njim?“

Naučni pisac Danijel Oberhaus, autor najnovijeg izdanja Centra za promociju nauke, vodi čitaoce u potragu za vanzemaljskim jezicima. Istražujući mnogobrojne pokušaje Zemljana da tokom vekova dođu do vanzemaljaca, autor postavlja i neka pitanja na koja još ne postoje odgovori:

– Ukoliko pošaljemo poruku u svemir, da li će je vanzemaljska bića primiti? Hoće li je razumeti?

– Na kom jeziku ćemo mi govoriti (a na kom oni)?

– Da li, osim univerzalne gramatike (koju je uspostavio Noam Čomski), postoji i gramatika svemira?

Oberhaus, između ostalog, čitaoce upoznaje i sa idejom s kraja devetnaestog veka o komunikaciji sa Marsovcima uz pomoć Morzeove azbuke i ogledala, sa projektima SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) i METI (Message to Extreterrstrial Intelligence), prvim AI ambasadorom među zvezdama (Ela), koji igra karte, proriče sudbinu i recituje poeziju, kao i sa mnogim drugim zanimljivostima. Vanzemaljski jezici otkrivaju kako su filozofija, lingvistika, matematika, nauka i umetnost uticale na kreiranje međuzvezdanih poruka.

Od solarnih ogledala projektovanih za komuniciranje sa Marsovcima Morzeovom azbukom do fonografskih zapisa i veštačke inteligencije kojoj je namenjeno da milenijumima luta kosmosom, svaki međuzvezdani komunikacioni sistem odražava naučna znanja i kulturni senzibilitet epohe koja ga je stvorila.

____________

 

Knjigu Vanzemaljski jezici, kao i ostala izdanja Centra za promociju nauke, možete poručiti putem imejla prodaja@cpn.rs ili kupiti u svim bolje snabdevenim knjižarama (Delfi, Makart…)

 

podeli