U sredu i četvrtak, 15. i 16.  decembra, na Kolarcu se održavaju radionice uz učešće kolega iz Ars Elektronike u Lincu

Centar za promociju nauke u sredu i četvrtak, 15. i 16. decembra, organizuje radionice u okviru programa Art & Science u Muzičkoj galeriji Kolarca. Radionice se održavaju u sklopu projekta “Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke”, a učesnici radionice biće i kolege iz Ars elektronike iz Linca, koja je koordinator projekta.

Gosti Beograda biće i Martin Honzik, direktor Festivala Ars elektronika, i Veronika Libl, koordinatorka programa, a na radionicama će govoriti i Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, umetnici sa pobedničkim radovima u našoj zemlji.

Tokom dva dana, na radionicama će se govoriti o samom projektu koji povezuje umetnost i nauku, o njegovima ciljevima i dosadašnjim iskustvima. Inače, ovo je projekat koji umetnike sa pobedničkim radom na međunarodnom nivou vodi u jednu od najuzbudljivijih opservatorija na svetu, koja se nalazi u Atakama pustinji na planinskim vencima Anda u Čileu, u Južnoj Americi, i predstavlja jedan od najznačajnijih astronomskih centara na svetu.

Pored globalnog nivoa, u zemljama koje su partneri na projektu biraju se i lokalni pobednici. Dvoje odabranih na nacionalnom nivou za prethodnu godinu su Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, koji će svoje radove, zajedno sa četiri rada internacionalnih umetnika, predstaviti na izložbi u Galeriji Kulturnog centra Beograda, u aprilu 2016.

„Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke“ (European Digital Art and Science Network) finansira se kroz program Evropske komisije Kreativna Evropa. Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), GV art iz Londona (GB Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

 

podeli